szerző:
hvg.hu

A vásárlói ajánlatok algoritmusai néha automatikusan a bombagyártás felé terelik az ügyfeleket.

Az internetes vásárlási felületeken az algoritmusok újabb és újabb vásárlások felé lökdösik a vevőt. Talán ismerős az „ez is érdekelheti” vagy a „mások ezt vették” ajánlás, és ha valaki az ilyen üzenetekre érzékeny vásárló, kattintani is fog tovább. Végül is ezeknek az ajánlatoknak van létjogosultsága: ha valaki egy edénykészletet vesz, szüksége lehet egy kötényre is.

A brit Channel 4 vette észre, hogy az Amazonon ezek az algoritmusok az önmagukban ártalmatlan termékeket olyanokkal párosítják össze ezekhez az ajánlásokhoz, amelyekkel már könnyen egy robbanóeszköz megépítéséhez szükséges vegyi anyagok és eszközök kerülhetnek a birtokunkba.

Ha például valaki nagyobb mennyiségben venne mezőgazdasági vegyszert, az Amazon arra utalgat, hogy vegyen még egy adag alumíniumport is. A kettő kombinációjából a TNT-hez hasonló szert lehet előállítani.

Máshol a pirotechnikában használatos gyújtózsinór mellett olyan elektromos gyújtószerkezetet ajánl, amellyel tökéletesen lehet a távolból működésbe hozni egy robbanószerkezetet.

Az Amazon a Channel 4-nak azt mondta, minden termékük megfelel a törvényi előírásoknak, és szükség esetén együttműködnek a bűnügyi hatóságokkal.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!