szerző:
hvg.hu

A vásárlói ajánlatok algoritmusai néha automatikusan a bombagyártás felé terelik az ügyfeleket.

Az internetes vásárlási felületeken az algoritmusok újabb és újabb vásárlások felé lökdösik a vevőt. Talán ismerős az „ez is érdekelheti” vagy a „mások ezt vették” ajánlás, és ha valaki az ilyen üzenetekre érzékeny vásárló, kattintani is fog tovább. Végül is ezeknek az ajánlatoknak van létjogosultsága: ha valaki egy edénykészletet vesz, szüksége lehet egy kötényre is.

A brit Channel 4 vette észre, hogy az Amazonon ezek az algoritmusok az önmagukban ártalmatlan termékeket olyanokkal párosítják össze ezekhez az ajánlásokhoz, amelyekkel már könnyen egy robbanóeszköz megépítéséhez szükséges vegyi anyagok és eszközök kerülhetnek a birtokunkba.

Ha például valaki nagyobb mennyiségben venne mezőgazdasági vegyszert, az Amazon arra utalgat, hogy vegyen még egy adag alumíniumport is. A kettő kombinációjából a TNT-hez hasonló szert lehet előállítani.

Máshol a pirotechnikában használatos gyújtózsinór mellett olyan elektromos gyújtószerkezetet ajánl, amellyel tökéletesen lehet a távolból működésbe hozni egy robbanószerkezetet.

Az Amazon a Channel 4-nak azt mondta, minden termékük megfelel a törvényi előírásoknak, és szükség esetén együttműködnek a bűnügyi hatóságokkal.