szerző:

Ez az egy dolog a magyar politikában sajnos ronggyá használt fogalom: összefogás. Kelet-Stájerország turisztikai célpontjai, a vendéglátóhelyek, múzeumok, szálláshelyek, pincészetek tudatosan játszanak össze, és ezzel az idelátogató turista jár a legjobban. Egy rövid séta "Ausztria kertjében", amely alaposan kitisztítja a fejünket.

"Ausztria kertje" vagy "Ausztria zöld szíve" – így becézik Kelet-Stájerországot, amely alig egy órás autóútra van a nyugati határtól, és valóban olyan hangulatot áraszt, mintha egy fullasztó városi lakásból lépnénk ki az udvarra. Nem véletlen az sem, hogy földrajzi adottságai miatt egyre többen indulnak ide Magyarországról, hiszen ez a vidék tényleg teljes családi élményt nyújt a biciklis- vagy gyalogostúrára alkalmas helyeivel. Sőt, az sem marad hoppon, aki inkább a környék kis manufaktúráiban kóstolgatna a mozgás helyett. Egy hétvégét töltöttünk a vidéken, de még így is csak egy apró szegletét tudtuk bejárni "a kertnek".

Nyakig merülni a tökmagolajban

A régióban legnagyobb becsben tartott kincse a tökmag, ha valaki igazi helyi specialitásra vágyik, egy német szót kell megtanulnia, ez pedig a "Kürbis". Mert ami mondjuk hazánkban a földimogyoró, az itt a tökmag, sőt annál is több. Nem csak különféle ízesítésű (például fehércsokis vagy kávés bevonattal) csemegékben vagy olajokban bukkan fel úton-útfélen a tökmag, de az egyik legismertebb helyi olajpréselőben, a Höflerben még tökmagos proseccót is lehet kóstolni. Hangozzék mindez akármennyire is merészen, ha valaki idelátogat, muszáj átértékelnie addigi ismereteit a magfajtáról.

©

Kikerülni sem lehet a Höfler termékeit, főleg olajait a térségben, és ezzel el is érkeztünk a címben már citált helyi sajátossághoz: a termelők nem konkurensként tekintenek egymásra, ezért nem csak ajánlják, de akár árusítják is a másik készítményeit, és a régió néhány kiemelt természeti értékét a lehető legtöbb helyen ügyesen, nem tolakodóan reklámozzák.

Ennek a stratégiának a GenussCard-rendszer is jól megalapoz, amelynek lényege pont az, hogy a régióba látogatók ingyen látogathassák a helyi kistermelőket. A kártyához a térség 160 szálláshelyén lehet hozzájutni, amellyel több száz helyi programhelyszínre látogathatunk el márciustól egészen októberig. Így a program összeállításakor ízlés szerint lehet válogatni a régióra szintén jellemző almáskertek, gyümölcskertek vagy borászatok, cukrászdák között. Apropó cukrászdák: arról azért beszélnünk kell, hogy a környéken az édességipar két végletét is megnézhetjük.

Azt a halas csokit, ne haragudj, még megeszed?

Mindössze 50 kilométer választja el őket egymástól, de egyiket a konzervativizmusa, másikat az őrült progresszivitása miatt érdemes megnézni. Előbbi, az amúgy is mesebeli hangulatot árasztó Pöllauban található Ebner cukrászdát jellemzi, amely első blikkre tényleg úgy fest, mint egy mézeskalácsház. A 2017-ben akár időkapunak is simán beillő helyen természetesen a helyi specialitásokból összeállított, naná, hogy tökmagolajat és almát, almalekvárt is tartalmazó Steiermarktortét kell megkóstolni, de az édesszájúakat itt amúgy is érdemes akár órákra magukra hagyni.

A mézeskalácsház, az Ebner cukrászda az óváros közepén
©

Ha az Ebnernél órákról beszélünk, akkor a riegersburgi Zotter csokoládégyárra már érdemesebb egy teljes napot szánni. Az még csak hagyján, hogy egy hosszabb programon végigkövethetjük és kóstolhatjuk a csokikészítés stádiumait, de Josehp Zotter valószínűleg Közép-Európa legbizarrabb vállalkozója.

Zotter a kilencvenes években ugyan üzletileg mélypontra jutott, de a kétezres években újrafazonírozott csokigyárát már sikerre vitte a teljesen őrült koncepciónak köszönhetően. Az egy dolog ugyanis, hogy a lehető legjobb minőségű, Dél-Amerikából származó kakaót tartalmazó csokiszeletek, korongok, táblák egy apró műtárgyra hasonlítanak, de a Zotter márka nem ismer lehetetlen ízesítést. A bátrak például a sonkás-sajtos, vagy a halas csokit is kipróbálhatják a körülbelül 400 féle ízesítésből.

Azt, hogy a menedzsment mennyire hisz a kísérletezésben, a csokigyár mellett található miniállatkertben elhelyezett csokitemető jelzi, ahol a nem túl népszerű, ezért a forgalomból kivont ízesítéseknek állítottak vicces emléktáblát. A Zotter túráira érdemes időben helyet foglalni, de ha már bejutottunk, például magyar nyelvű audioguide is segítheti az eligazodást a súlyos csokimasszák között körözve.

A csokicsapolás mesterei lehetünk a Zotter gyárban
©

A fiatalok már nem a pálinkára, inkább az ecetre esküsznek

Ausztriát képtelenség lenne elhagyni némi schnapsozás nélkül, de ahogy arra a Gölles manufaktúrában felhívják a figyelmünket, a szeszfélét inkább már csak az idősebb generáció fogyasztja, így a családi vállalkozás a nyolcvanas évektől kezdve átállt a kiváló minőségű gyümölcsből készített ecetek gyártására.

Göllesék elve akkoriban még úttörőnek számított Ausztriában: nem a legrosszabb minőségű, legkevésbé értékes gyümölcsöt használták fel a szeszekhez és az ecetekhez, hanem pont, hogy a legnagyobb becsben tartott gyümölcsöt válogatták ki. Az interaktív túra során így gyümolcssokkra készüljünk, az alma-, szilva, kajszibarack- körteecetek, -pálinkák is rendkívül intenzív élményt nyújtanak. A barátságos helyen ráadásul humoruknál vannak, hiszen legújabb típusú whiskey-jüket a korszellemhez igazodva gyorsan a Brexit névvel védették le. De ha valaki nem a szeszesitalok rajongója, akkor is kap egy-két hasznos tippet a saláták ízvilágának feldobására.

Schnaps-kóstolás a Gölles pincéjében
©

Az ideális bázis a túrák előtt

"A legsokoldalúbb termálfürdő" – így hirdeti magát a hetvenes évekbeli nyitása óta laposan kicicomázott, modernizált Loipersdorfi Termálfürdő, amely alig 20 kilométerre van a magyar határtól, és a rá aggatott jelző tényleg nem túlzás. Itt a klasszikus termál-rajongók és a komplex élményre vágyó újhullámos fürdőzők is megtalálhatják a számításukat, így nem csoda, ha a legkisebbektől egészen a nyugdíjas korosztályig mindenki megtalálható a hatalmas komplexumban sétálva.

©

A fürdő külön büszke egymás elleni versenyzésre is alkalmas csúszdáira, amelyek tényleg adrenalinbombával érnek fel, de aki pont elvonulna a zajtól, a nyüzsgéstől, annak a külön spa-részleg nyújthat menedéket. A fitneszteremtől a legkülönbözőbb egészségügyi szolgáltatásokig terjed a skála Loipersdorfban, szóval a hely, így ősszel, a legnagyobb turistarohamot megkerülve még inkább amolyan egészségbombaként hat az irodai rutinhoz képest.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!