szerző:
hvg.hu

A karmosmajmok közt is különlegesnek számító faj nevelési, társas szokásai is érdekesek, ráadásul négyméteres ugrásokra képesek, miközben 25 centinél nem nőnek nagyobbra.

Az amúgy is különleges karmosmajmok közt is egyedülálló Goeldi-, más néven ugrótamarin (Callimico goeldii) született a Szegedi Vadasparkban, adja hírül az MTI.

A nőstényeknek csak egy utóda születik, amely először két hétig az anyjába kapaszkodik. Majd az apa veszi át őt, végül négyhetes korától az egész család együtt neveli, gondozásába az idősebb testvérek is bekapcsolódnak. Kisebb, 6-8 fős családokban élnek, a karmosmajmok többi fajához képest azonban nagyobb, 30-60 hektáros területen belül mozognak.

A kifejletten 21-24 centiméter hosszú, 400-800 gramm tömegű majmok gyümölcsökön, gombákon, rovarokon kívül előszeretettel fogyasztanak kisebb gerinceseket, gyíkokat és madárfiókákat. Másik nevük, az ugrótamarin a jellegzetes mozgásukra utal: akár négy métert is tudnak ugrani két faág között. Dél-Amerikában, az Amazonas-medence nyugati részén honosak, a trópusi esőerdők alsóbb lombkoronaszintjein mozognak.

Itt látható a kicsi anyja hátán.