szerző:
Izsák Norbert

Javában zajlik az Olaszrizling Október, ezért mi is megkérdeztünk két emblematikus Balaton-felvidéki borászt: mi a titka a jó rizlingnek? A két, spontán erjesztésben hívő szakember szerint a fajta kiválóan alkalmas a terroir megjelenítésére, sokszínű kísérője lehet a magyar konyhának, talán izgalmasabb is, mint a furmint és a hárslevelű, de legfontosabb tulajdonsága, hogy gondolkodás nélkül kérik belőle a második poharat…

 

hvg.hu: Van értelme az Olaszrizling Októbernek? Ilyenkor mérhetően több rizling fogy?

Sz. E.: A központi eseményen, a Nagykóstolón (az idén október 7-én tartották a Corinthiában 73 pincészet részvételével - a szerk.megjegyzése) mindenképpen. Ma már úgy élnek az emberek, hogy fókuszálni kell valamire, a világbajnokságok tévéközvetítései is erről szólnak. Sok évvel ezelőtt megszületett a Furmint Februárral a borvilágban is a fókuszteremtés, és úgy hiszem, ténylegesen megérdemli a rizling, hogy legyen ünnepe. Olyannyira, hogy a rajnai rizlingeket érdemes lenne külön eseményen bemutatni más világfajtákkal együtt, hadd legyen ez az ünnep csak az olaszrizlingünké!

©

J. I.: Idén ugyan nem vehettünk részt a rendezvényen, de nagyszerű kezdeményezésnek tartom. Az első csopaki Olaszrizling Szerintünk után két évvel úttörő kezdeményezés volt Budapesten az erre a fajtára épített nagykóstoló. A kérdésre válaszolva, igen, több fogy az olaszrizlingből, ha nem is feltétlenül októberben. Úgy hiszem, hogy a tematikus rendezvények ráirányították a figyelmet a – szerintünk – legjobb fehérbor fajtára. Kicsit azért még vitatkozunk erről a tokajiakkal, akik szerint a legjobb a furmint, esetleg a hárslevelű. Nyilván ők tévednek, és nekünk van igazunk!

©

hvg.hu: Mennyire fontos ez a fajta Magyarországon?

Sz. E.: Nagyon. Minden borvidéken termesztik, megbízható fajta, régóta dolgozunk vele mi is, és a fogyasztók újabban újra megszerették. Régen a borvidéki cuvée-k gerincét alkotta a Balaton-felvidéken. Mi, ugye, bioborászat vagyunk, és még ebben a kényes művelési módban is kifejezetten stabilan termő fajta.

hvg.hu: Miért szeretik ennyire, melyek a legfontosabb jellegzetességei?

J. I.: Jellegzetessége, hogy az egyébként vonzó fajtakarakter kifejezetten jól hagyja érvényesülni a termőhelyet. Ebben a tekintetben csak a Chardonnay veszi fel vele a versenyt. Abban pedig, hogy az Olaszrizlingből mindig kér az ember második pohárral is, nincs versenytársa!

Sz. E.: Az olaszrizlingnek nincsenek olyan meghatározó karakterjegyei, mint egy szép sauvignon blanc-nak, viszont egyetértek Pistával, például, a badacsonyi bazalttalajt kiválóan közvetíti. Az olaszrizling bár egységes fajtára utal, de tudni kell, hogy a korábbi évtizedekben a kutatók külön klónokat szelektáltak Badacsonyban, Pécsett, Egerben – és így tovább. Vannak kisebb fürtű vagy jó cukorgyűjtő, esetleg lazább szerkezetű rizlingek. Ahogyan egy-egy autómárkának is vannak sportosabb, terepjárósabb, túraautósabb modelljei, kicsit ilyen az olaszrizling is, az csupán a „márkanév”. Jó klónból, jó talajon óriási borok tudnak megszületni!

hvg.hu: Mit tud a Szent György-hegyen és a Balaton-felvidéken ez a fajta?

J. I.: Csopak az olaszrizling fővárosa. Akkor is, ha „csak” egy 1600 lelkes Balaton-parti település, és akkor is, ha  a megmaradt összes szőlőterület kevés lenne egy nagyobb birtokhoz. Az a legjobb az olaszrizlingben, hogy több műfajban tud kiemelkedőt mutatni, a fröccsbortól a terroir-válogatott dűlős borig. Kóstoltam nagyszerű édes borokat is, igaz, ezeket inkább Ausztriából. Azok a dűlőválogatások, amelyek megkapják a Csopaki Kódex nehezen megszerezhető minősítését, garanciát nyújtanak a természet közeli, gyom- és rovarirtókat nem használó szőlő-termesztésre, a kézi szüretre, az alacsony tőke-termőegyensúlyra, a legalább 10 esztendős tőkeállományra, a borászatban a „javító” anyagok, cukor, borkősav, stb. mellőzésére.

Sz. E.: A Szent-György-hegyen nagyon sokat tud. A helyi borversenyen a nevezett fajták legalább 40 százaléka olaszrizling, és még az aprócska, pár soros mini birtokokról is születnek aranyérmes borok. Errefelé mindenkinek van legalább két rizlingje, az alap és a válogatás. Nekünk van Szent-György-hegyi, badacsonyi és szigligeti rizlingünk, tehát egy jó évjáratban akár a három hegyet is meg tudjuk jeleníteni egymás mellett. Nagyon érződik a különbség, mert a borokat mi mindig a saját élesztőjükkel erjesztjük, így vastagon jelen van a terroir.

hvg.hu: A borértők régóta kedvelik az önök rizlingjeit. Mitől olyan különleges például a Kabócás vagy a Lőczedombi?

Sz. E.: A Kabócás fantázianév, egy szigligeti, antal-hegyi, déli kitettségű, riolittufa talajú dűlőről beszélünk. 2003-ban szüreteltünk onnan először, és teljesen véletlenül belenyúltunk a csodába, óriási évjárat volt! Az azt megelőző évben nyári énekes kabócák húzták a szőlőben, ezt sokan egzotikusnak gondolták – innen a név. 2006-ban és 2007-ben is jól sikerült a szüret, de aztán közel egy évtizedig inkább a vacak időjárás és a vadak dolgoztak helyettünk. A 2015-ös évjáratra viszont megint büszkék lehetünk. A dűlő különlegessége, hogy az ottani ásványosság a bor utóízében roppant elegánsan felülírja a fajtát.

J. I: A szelekciós elvek minden borászatnál sok éves tapasztalatok alapján alakultak ki. Nekünk is bő évtizedbe tellett, hogy rájöjjünk mitől különleges a Lőczedomb vagy a Siralomvágó bora és mit kell tennünk, hogy fontos karakterjegyeik szépen mutatkozzanak. A Lőczedomb esetében a tökéletesen érett gyümölcsöt spontán erjesztjük, majd közepesen égetett 2 éves francia barrique hordóban érleljük finomseprőn fél éven át. Sós, vibráló ízvilágáról könnyen felismerhető.

hvg.hu: Mit lehetne tenni azért, hogy ne csak a Kárpát-medencében legyen világhírű az olaszrizling?

J. I.: Az egyszer volt Habsburg Monarchia országaiban jól ismerik. Máshol a nevét is alig hallották. Alig van azonban olyan ország, ahol olyan komolyan veszik legalább néhányan, mint nálunk. Ezért meglepi őket, ha komoly balatonit vagy somlóit kóstolnak. Népszerűsíteni itthon kell a hazai vendéglátásban és idegenforgalomban. Miután tavaly óta már nem is a legnagyobb területen termelt fehér fajta (Ma a Bianca az első – igya az, aki telepítette!) örüljünk, ha annyi terem, amennyi itthonra elég! Megjegyzem, egy évig kínlódtunk a névváltoztatással, hogy a nemzetközi piacon sehogyan sem hangzó nevet lecseréljük valami vonzóbbra. Csopakon elvágtuk a gordiuszi csomót. Az Olaszrizling neve itt egyszerűen: Csopaki! Vagy Lőczedombi, Sáfránykerti. Oda kell eljutni, ahova a burgundiak: Senkinek nem jut eszébe, hogy megkérdezze, milyen szőlőfajtából készül a Montrachet vagy a Volnay!

Sz. E.: Le kell ültetni a vendéget, és egy nagy borsorba el kell helyezni néhány komoly rizlinget, anélkül, hogy elárulnánk, milyen fajtát kóstolnak. Nem olyan, mint a Chenin Blanc vagy a Chardonnay, vagy bármilyen világfajta. Persze, bajban lennénk, ha megszeretnék, mert akkor mit fogunk mi inni?! A legüdvözítőbb megoldás, ha a külföldiek eljönnek hozzánk, és nálunk isszák, a mi ételeink mellé, és a táj élvezetével együtt kortyolják. Na, akkor verhetetlen az olaszrizling! Egyébként pedig a horvát grasevina inkább mészkőn terem, az osztrák-német welschriesling pedig a hidegebb klíma miatt nagyon más, markánsabb savú. Külföldön egyformább a talaj és a stílus, a mi 22 borvidékünkön nincs két egyforma rizling!

hvg.hu: Milyen ételhez párosítanák?

Sz. E.: Az olaszrizling isteni húsleveshez, fácánleveshez, fácán- vagy nyúl sülthöz, de keszeghez is csodás. Az átlagember persze nem jut balatoni keszeghez, de én néha horgászom, így akad. A tejfölös-húsos tészták mellett is jól csúszik. Meg bármikor: az olaszrizling olyan társ az étkezés, beszélgetés mellett, hogy szinte észrevétlen marad – szerény kísérő. Vallom, hogy jó hatással van a gondolatokra, emberi megnyugvásra.

J. I.: Végtelenül egyetértek Endrével, csak annyit szeretnék még a végén hozzáfűzni: soha ne felejtsük el kikérni a második pohárral is!

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!