szerző:
hvg.hu

Valóban hiánypótló emlékről van szó, vagy egyszerűen végtelen a kormány ereklyegyűjtő szenvedélye?

József főherceg marsallbotja és Habsburg Ottó kitüntetései egyaránt a budai Várba tartanak.

Az Osztrák–Magyar Monarchia nyolc marsallal büszkélkedhetett az első világháború idején, és bár volt köztük néhány magyar származású, az egyetlen magyar identitásúnak József Ágost főherceg, röviden József főherceg tekinthető, aki a Habsburgok nádori, úgynevezett magyar ágából származott.

A műtárgy – a HVG által megkérdezett történészek szerint – a magyar történelem emléke, ezért nem bánják, hogy a kormány megvásárolta, bár szerintük jobb lenne, ha a Nemzeti  Múzeumban maradna, ahol a Miniszterelnökség közlése szerint „jelenleg őrzik”.  A tény, hogy a Miniszterelnökség háttérintézménye, a Budavári Ingatlanfejlesztő Nonprofit Kft. vásárolta meg az ereklyét 54 millió forintért, és egyelőre nem leltározták be a múzeum tárgyai közé, felveti a lehetőséget, hogy a budai Várba kerül. A marsallbot állítólag az osztrák műtárgypiacon tűnt fel, és egy élelmes magyar ügynök beszélte rá a kormányt a megvételére. Ebben szerepe lehetett az arisztokratákhoz szívesen dörgölődző Lázár Jánosnak is.

Vannak olyan vélekedések, hogy Orbánék Habsburg-nosztalgiája áll az ügy hátterében.

De mennyire passzolnak a kormány identitáspolitikájához az európai térben mozgó, a nemzeti önállóságot csorbító Habsburgok? Ki segítette a Habsburg Ottó Alapítvány létrehozását? Részletek a friss HVG hetilapban!

©

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!