Bicsérdi Ádám
Bicsérdi Ádám

Először azt vágták az epizódot írók fejéhez, hogy a téma már nem lesz aktuális, mire adásba kerül. A valós események, főleg Weinstein zaklatási ügyeinek nyilvánosságra kerülése, már az alkotókat igazolják.

A Master of None második évadának egyik epizódja nemrég Emmy-díjat nyert egy érzékenyen bemutatott coming out történet forgatókönyve miatt, azonban egy másik rész is simán megérdemelne egy minimum hasonló kaliberű elismerést. Főleg a Hollywoodot és a teljes filmes világot felbolygató Harvey Weinstein-botrány, és annak lecsapódásának fényében.

(Aki szeretné a sorozat második évadát spoilerek nélkül végignézni, az innen ne olvasson tovább. De azt is hozzátenném, hogy a lenti spoilerek nélkül is tökéletesen élvezhető a széria.)

A sorozat két fő írója, Aziz Ansari (aki egyben a főszerepet is alakítja) és Alan Yang a szórakoztatóipart is behálózó szexuális zaklatás témáját akarta beemelni a sorozatba, miután a Fox News befolyásos vezetője, Roger Ailes belebukott a zaklatásairól szóló vallomásokba. Tervüknek csak még nagyobb lökést adott, hogy nem sokkal később egy másik híres műsorvezető, Bill O'Reilly is elvesztette állását hasonló ügyek miatt.

"Arra gondoltunk, mi lenne, ha a sorozatban egy ilyen figurát megkedveltetnénk a nézőkkel, majd kihúznánk alóluk a szőnyeget azzal, hogy kiderülne, egyáltalán nem is jó ember" – mesélte az előzményekről Aziz Ansari. Így lett fontos mellékszereplője a sorozat második évadának az Anthony Bourdainről mintázott  gasztroguru/műsorvezető, Chef Jeff (Bobby Cannavale remek alakítása) akinek kulisszák mögötti viselkedéséről a történet szerint az egyik a produkcióban dolgozó nő rántja le a leplet.

(Balról:) Aziz Ansari a sorozat írója és főszereplője a zaklató karaktert alakító Bobby Cannavaléval
©

Tanulságos az a történet is, amit Alan Yang osztott meg arról, amikor először álltak elő tervükkel: "Amikor ezt a sztoriszálat pitcheltük, valaki az írószobában megkérdezte: 'releváns lesz ez a sztori egy év múlva is, amikor a sorozat adásba kerül?' Erre mi azzal válaszoltunk, hogy

ez a dolog nem fog elmúlni, mindig lesz egy újabb Chef Jeff.

A sorozat ominózus epizódjában (2. évad 10. rész)  azonban nem is a téma felvetése a bravúros, hanem ahogy azt mutatják, hogyan reagál egy ilyen ügyre az érintett produkció és a média.

Nem csak azt mutatja meg ugyanis az epizód, hogy miért választja a zaklatott fél félelemből a nyilvánosság elé lépés helyett a csendben maradást; arról is éleslátással beszél, hogy miért maradhat hosszú ideig titokban egy ilyen ügy, és hogy milyen álszent módon reagálnak a történtekre Chef Jeff kollégái a tévé- és filmiparból.

Emellett a média leegyszerűsítő és rögtönítélő szerepe is terítékre kerül, hiszen Jeff mellett az ügyet nem ismerő, ártatlan kollégák is azonnal közellenséggé, bűntársakká válnak, mielőtt még érdemben reagálhatnának a történtekre.

Lehetne még sorolni a rész érdemeit a híreket uraló események fényében, de tényleg mindenkit a sorozat megnézésére buzdítok inkább.

(A Master of None mindkét évada a Netflixen érhető el)

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!