szerző:
G. M.

A hétfőn debütált Ninja Warriort nem lehet elrontani, mert itt olyanok kapnak 15 másodpercre főszerepet, akiknek nagyon kevésszer jut reflektorfény az életben. A másik oldalról nem is tudná a TV2 elrontani, ahhoz a licenc túlságosan is szűk pályára teszi a produkciót. Csak a műsor időpontja tűnik kishitűnek.

Mi az a Ninja Warrior Hungary? Egy új műsor, amely hétfő este debütált a TV2-n. A címben a magyar megjelölés csak pontosítás, ha hang nélkül néznénk, alig valamiben különbözne a „Germany” néven futó német változatától. Nem csak a műsor váza azonos, de a grafikája, a ritmusa, a szerkesztése, a vágása, az ismétlései. Azonos, mint egy német és egy magyar bajnoki labdarúgómeccs feltételei. De itt a résztvevők is azonos színvonalat hoznak.

Mit kell csinálni? Ez a műsor leegyszerűsítve erős és ügyes emberek tehetségkutatója. Egy csarnokban különböző akadályok vannak felépítve, amelyeket általában a levegőben, medencék felett kell leküzdeni. Aki alulmarad az akadállyal szemben, a vízbe zuhan. A szabályok szigorúak, a legkisebb vétség azonnali kizárással jár. A nagy különbség egy tehetségkutatóval szemben, hogy itt nincs karrier, amit meg lehetne nyerni. Minden induló bizonyíthat magának, környezetének és az országnak, és utána visszamegy oda, ahonnan jött. Legfeljebb a következő évadra készülhet, amelyen bárki újraindulhat (és így lesznek egyre ügyesebbek a versenyzők).

©

Honnan jönnek az indulók? Talán a műsor legnagyobb erőssége, hogy olyanok kapnak reflektorfényt, akiknek életében abból nagyon kevés van. Kőművesek, kéménybélelők, erdészek, informatikusok versenyeztek az első műsorban. És voltak természetesen olyanok, akiket a szerkesztők vehettek rá az indulásra: balettművészek, fitneszedzők, birkózóbajnokok.

Milyen a pálya? Trükkös és nagyon nehéz. Több olyan akadály van, amelyen a legerősebbek is ki tudnak esni, mert gyorsaság, hidegvér és egyensúlyérzék kell hozzá, meg valamennyi szerencse. A nagyon kigyúrt emberek inkább hátrányban vannak, mert sziklamászó képesség nélkül nem lehet nyerni, ebben a számban pedig sokat számít a testsúly. A pálya úgy van kitalálva, hogy mindenkinek kihívás legyen, ezért a műsor múlásával egyre inkább drukkolnak egymásnak a riválisok. Itt mindenki magát igyekszik legyőzni. És lassan kialakul a bajtársiasság balettművész és kőműves között.

Akkor egyenlők a feltételek? Nem teljesen. Hiszen mindenkinek azonos pályán kell megfelelnie, amit nem igazítanak a fizikai adottságaihoz. A legtöbb nőnek például a pálya szinte lehetetlen, mégis indulnak, próbálkoznak. Hasonló problémát jelent az alacsony testmagasság.

Mi a legszembetűnőbb? Hogy milyen drága lehet a formátum. Hatalmas csarnokot kell erre elkülöníteni vagy bérelni, megannyi akadályt felépíteni, amelyeket nem lehet megspórolni, hiszen a jogtulajdonos számon tartja, hányan jutottak végig az összes pályán a világon (megfejtés: hatan, a németeknél két széria után egyelőre senki). A feltételeknek tehát azonosnak kell lennie itthon és Amerikában. Kell aztán készíteni 10-15 felvezető klipet, szállítani félszáz embert a rokonsággal, plusz állni a jogdíjat, a honoráriumokat stb. Ha kis eszük van, kötöttek biztosítást is a szereplőkre, ami csak tovább emelheti a költségeket.

Mitől lesz ez érdekes? Mert nagyon pontosan megszabott szerkesztés szerint követik egymást a versenyzők. Vannak, akik saját bejátszást kapnak harcuk előtt, megtudjuk, mivel foglalkoznak, mit sportolnak, mi motiválja őket. És aztán látjuk, ahogy a pályán rendre elakadnak. És néha legyőzik a pályát, és a falon is feljutva, szó szerint a magasból ünnepelhetnek. A hosszasan bemutatott versenyzők után jönnek olyanok, akiket szinte csak zuhanni látunk gyors egymásutánban a többiekkel. Végül vannak azok, akik úgy jutnak egy körrel tovább, hogy csak a negyeddöntőben ismerhetjük meg, kik ők. A szerkesztés tehát nem árulja el, milyen eséllyel indul a versenyző, inkább a műsornak ad ritmust, ne fáradjon bele a néző a monotonitásba, és állandóan legyen érzelmi kapcsolata a szereplőkkel. Utóbbit segíti, hogy míg az elemekkel küzdenek a versenyzők, a családtagjaik, szeretteik oldalról szurkolnak és nyilatkoznak Mádai Viviennek.

És a műsorvezetés? Igen, ez lenne a műsor második tartóoszlopa a versenyzőkön túl. A TV2 a két legerősebb fegyverét, Tillát és Majkát küldte versenybe. Alkalmassá teszi őket humoruk, valamint, hogy bár képesek a kárörvendésre, nem ők szokták kinevetni az egyszerű embereket. Ehhez intelligencia kell. A magyar műsor leggyengébb pillanataiban így is majdnem belecsúszott az énekes versenyekből ismert össznépi kárörvendésbe. Ami a műsorvezetés leggyengébb pontja, hogy hiányzik egy sportkommentátor, aki üvölti, hogy „Hajrá, kicsi egér!”. Őt egészíthetné ki tökéletesen akár Tilla, akár Majka.

©

De miért van hétfőn? Nem tudunk mást gondolni, mint hogy indulás előtt nem hittek igazán a műsorban a TV2-nél. Ránézésre is nagyon drága lehetett a formátum ahhoz, hogy ne nyerjék meg a sugárzás idején a tévék versenyét. Olyan időpontot akartak találni, ami nyerhető. Nem kell szakembernek lenni, hogy értsük a logikát: a megcélzott fiatalok pénteken buliznak, és ha szombaton otthon lennének, akkor is jó eséllyel az X-faktort nézik az RTL-en. Vasárnap a TV2-nek van erősebbnek gondolt műsora a Sztárban sztárral. Marad hát a hétfő, amely viszont totálisan alkalmatlan egy háromórás showműsorra.

Lesz ebből még hétvégi show? Az adatok (alább keretben) azt mutatják, hogy volna értelme akár az X-faktorral szemben is elindítani a Ninja Warriort. A formátumhoz jobban illik a hétvége, és ennek a friss koncepciónak nem lenne vetélytársa pár megfáradt énekes és négy elkopott mentor.

Mit jelent ez a TV2-nek? Ezt a műsort csak megszerezni volt nehéz, elrontani már nem lehet. Nem tehetnek semmiről. Hogy okos volt-e megvenni, azt viszont nem nagyon lehet piaci körülmények között elemezni. A TV2-t nagyrészt így is, úgy is az adófizetők tartják el az állami reklámokon keresztül. A Ninja Warrior azért kell tehát, hogy a legnagyobb megrendelő, a magyar kormány elégedett legyen. Ők meg dokumentáltan az RTL gyengítését akarják legjobban. Ehhez kellett egy nézőmágnes a csatornára. Úgy tűnik, találtak egyet.

Rég verték el így az RTL-t
A Ninja Warriorral a TV2 agyonvágta az RTL-t, a műsor 21,8 százalékos közönségaránnyal futott 18-49-ben, míg az vele szemben futó RTL-műsorok egyike sem került 20 százalék környékére sem (Konyhafőnök VIP – 16,7, Éjjel-nappal Budapest – 15,8) és a késő estére pakolt Barátok közt is csak 17,2 százalékon mozgott – írja a Comment:com. Az Index blogja hozzáteszi: a nézettségi görbe azt mutatja, hogy a reklámszünetekre elkapcsoló nézők visszamentek ninjázni, és egyre többen lettek – a legnézettebb periódus az utolsó negyedóra volt, azaz a szerkezet működni látszik. Hétköznapokon emberemlékezet óta nem verte a TV2 az RTL-t – írja a Comment:com.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!