szerző:
hvg.hu

A gyerekek már kis alkoholmennyiségnél is észreveszik, hogy megváltozott a szüleik viselkedése.

Szorongást, az alvási rutinok zavarát okozhatja a gyerekeknél, ha szüleik akár csak mérsékelten isznak előttük. Az alkohol területével foglalkozó Institute of Alcohol Studies tanulmánya szerint a szülőknek nem kell rendszeresen nagy mennyiséget inniuk ahhoz, hogy a gyerekek észrevegyék a változásokat a viselkedésükben.

A vizsgálatból kiderült, hogy tízből három szülő volt már részeg a gyereke előtt, tízből öt pedig spicces. A szülők egyharmada úgy gondolta, rendben van lerészegedni a gyerek előtt, feltéve, hogy ez nem rendszeresen fordul elő.

A tanulmány viszont a gyerekek reakcióival is foglalkozott: 18 százalékuk azt mondta, hogy zavarban volt az ittas szüleit látva, 11 százalékuk szorongott, 15 százalékuk pedig azt mondta, hogy a lefekvés rutinját zavarta meg a szülők alkoholfogyasztása. Hét százalékuk számolt be arról, hogy a szülők a szokásosnál többet vitatkoztak velük, miután ittak. 15 százalékuk kérte a szülőket, hogy igyanak kevesebbet.

A tanulmány készítői azt remélik, hogy – elismerve, hogy a szülőknek nehéz dolguk van – az alkoholproblémákat sikerül megelőzni még mielőtt komolyra fordulnak.