szerző:
hvg.hu

A sörözés már régen nem a kocsmapult támasztásról szól. Újfajta sörkultúra alakult ki, és a sörözés kifejezetten divatba jött. A múltat pedig múzeumba zárták, összekapcsolva a jelennel egy fölöttébb érdekes kiállítás keretében.

A nyár elején a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum (MKVM) a Kunszentmártoni Helytörténeti Múzeummal közös kiállítást rendezett: Ez sör – A serneveléstől a sörgyárig  címmel. és a nagy érdeklődésre való tekintettel, immáron meghosszabbított nyitva tartással tavaszig  megtekinthető.  

A sör szinte kimeríthetetlen témaköréből első merítésként a kiállítás csak a magyar sörfőzés történetével foglalkozik. Kezdve onnan, hogy  megtudhatjuk, honfoglaló őseink itala a kumisz és a bóza is már egy sörszerűen erjesztett ital volt. A borkészítés ugyan hogy is fért volna meg őseink vándorló életmódjával? S hogy mi is az a sernevelés, amire a kiállíás alcíme utal? A nyugati tipusú sörfőzés előzménye , amely Magyarország egyes vidékein- legfőképpen Felső-Magyarország bányavárosaiban -  a XI. századig nyúlik vissza. 

A kiállítás látogatói sok érdekességgel ismerkedhetnek meg, többek között a sörfőzés alapanyagaival régi és újabb eszközeivel, tárgykultúrájával, egy 18. századi sörfőzővel, Jäger Márton serfőzőmesterrel, aki Kunszentmártonban főzte sörét. Egy főzde makettján követhetjük végig a sörfőzés folyamatát. Interaktív játékba kezdhetünk, keresve a régi meszely, butélia, icce, kupa, pint párját, átváltási mértékegységeit.  Végigsétálva a kiállításon megtudhatjuk azt is miért éppen Kőbánya lett a magyar sörgyártás egyik központja. S választ kapunk arra a sok vitát kiváltó kérdésre is, hogy elsősorban a  polgárság vagy a munkások itala volt-e a sör.

©

A jövő év márciusáig megtekinthető kiállítással párhuzamosan a sör egy új megközelítésben is megjelent a múzeumban. S’Örömre fel!   címmel a Magyar Fotóművészek Világszövetsége (MFVSZ) és MKVM idén közös fotópályázatot hirdetett. A fotókiállítás az MFVSZ XVII. Fotószalonjának idevágó alkotásai közül a legjobb alkotásokat mutatja be egy teljes tárlatnyi anyagot felsorakoztatva.

 Tekintve, hogy a S’Örömre fel! nem konkrét témát, hanem a sört sokféle megközelítésben megörökítő felvételekre inspirálta a pályázókat, igen sokszínű a kiállítás.

Nem lehetett könnyű dolga a zsűrinek az értékeléskor  a képek díjazásával. Hiszen volt, aki művészfotóval, más szociofotóval pályázott.

©

 Nem maradtak ki az üzemi- termelési-fotók sem, melyeket azért lássuk be, nem lehetett könnyen összevetni a falusi búcsún söröző öregasszonyokról készült felvételekkel.

Az első helyezett Hámor Szabolcs: Sörbaleset című munkája lett, de higgyék el a többi képért is és természetesen az  Ez sör  kiállításért is érdemes ellátogatni Óbudára. 

©

A múzeumban többek között éppen ez idő tájt olyan izgalmas ideiglenes tárlatot is megtekinthetünk, mint a politikai célzatú megfigyelés és a vendéglátás kapcsolatát bemutató  Ügynök a bárpultban. 

 

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!