szerző:
hvg.hu

A közönség hallásának védelmében olyan intézkedéseket vezetnének be, amik a zenei világ szerint veszélyeztetik a művészi szabadságot, a klubokat és a fesztiválokat.

Augusztusban jelent meg egy rendelet Franciaországban, ami jelentős korlátozásokat ír elő a 300 főnél többet befogadó klubok, fesztiválok számára – írja a recorder.hu.

Az engedélyezett legmagasabb hangerőt 102 decibelre szállítja le, külön korlátozással a basszusokra. A közönséget kötelező lesz figyelmeztetni a nagy hangerő által hordozott egészségügyi veszélyekre, a halláskárosodásra. Kötelező lesz füldugókat osztogatni és kialakítani csendes helyszíneket, ahová be lehet menni "fület pihentetni", vagy ha ez nem lehetséges, akkor olyan részeket beiktatni a zenébe, amikor a hangerő nem megy 80 decibel fölé.

A 2018-ban életbe lépő rendelet ellen nemrég a Libérationban tiltakozott a zenei szakma - az aláírók között ott van Jean-Michel Jarre, Laurent Garnier és Jeff Mills is, valamint számos klub és fesztivál. Az aláírókat is aggasztja a halláskárosodás veszélye, ugyanakkor úgy látják, hogy a javasolt korlátozások túlzóak: a zenét "önmaga halvány visszhangjává" redukálnák. Így megfojtják a művészi szabadságot, üzletileg tönkreteszik a fesztiválokat és a klubokat.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!