Az oktatási intézményekben a játéknak és a békés felfedezésnek van helye. Az anglikán egyház felveszi a harcot a homofóbia ellen.

A tütütől a tiarán át a tűzoltósisakig és a szuperhősköpenyig bármilyen öltözéket megenged diákjainak az iskoláiban az anglikán egyház, amelynek eltökélt célja, hogy felszámolja a homoszexuálisokat érő megkülönböztetéseket és a homofóbiát az oktatási intézményeiben. Az egyház szerint az iskoláknak a játék és a felfedezés békés helyeinek kell lenniük, és a gyerekek viselkedését nem szabad „problémásnak minősíteni csak, mert nem illeszkedik a nemi sztereotípiákhoz”.

„A gyerekeknek meg kellene adni azt a szabadságot, hogy mások ítélkezése és gúnyolódása nélkül fedezzék fel a saját magukban rejlő lehetőségeket” – írta az egyház a 4700 iskolájához eljuttatott jelentésében, amelyben részletezi, hogy miként lehet kezelni a leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű diákok elleni irányuló iskolai megfélemlítéseket. A dokumentum szerint „egy gyerek dönthet úgy, hogy tütüt, fejdíszt, magassarkút, tűzoltósisakot, szerszámos övtáskát, vagy épp szuperhősköpenyt visel, anélkül, hogy ezt bárki szóvá tenné neki”.

Noha Nagy-Britannia egyike azon maroknyi országoknak, amelyek egyenlő alkotmányos jogokat biztosítanak az LMBT közösség tagjainak, a brit aktivisták szerint továbbra is gyakoriak a leszbikusokkal, melegekkel, biszexuálisokkal és transzneműekkel szembeni ellenséges megnyilvánulások.

A Stonewall melegjogi szervezet múlt héten közzétett jelentése szerint az általa megkérdezett brit LMBT diákok csaknem fele esett már áldozatul megfélemlítésnek a szexuális irányultsága miatt. A mutatók szerint továbbá minden öt transznemű brit fiatalból nagyjából kettő próbálkozott már meg az öngyilkossággal.

A YouGov online piackutató cég szeptemberi jelentése szerint az LMBT közösség tagjai ellen irányuló gyűlölet-bűncselekmények száma csaknem megkétszereződött az elmúlt négy évben, és az elmúlt 12 hónapban a brit LMBT közösség minden ötödik tagja vált támadás áldozatává.

„A megfélemlítés minden formája – beleértve a homofóbiából, bifóbiából vagy transzfóbiából származót – mélyreható károkat okoz, ami komoly mentális egészségi rendellenességekhez, önkárosításhoz, depresszióhoz és öngyilkossághoz vezethet” – fogalmazott Justin Welby, Canterbury érseke.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!