szerző:
hvg.hu

Akárcsak a lassan ötéves Asha esetében, most is a látogatókra bízza a döntést a Fővárosi Állat- és Növénykert.

Mától lehet szavazni a múlt szerdán született kiselefánt nevére, összesen öt lehetőség közül lehet választani. A voksokat péntek délig várja a budapesti állatkert, a határidő után nem sokkal pedig meglesz az eredményhirdetés is.

A lehetséges neveket úgy választották ki az illetékesek, hogy azok valamilyen módon utaljanak az állatok őshazájára, tehát elsősorban indiai, vagy legalábbis dél-ázsiai nevekben gondolkodtak. Hím állatnak adható nevet kerestek, és azt is mérlegelték, hogy megmaradjanak-e az állatkerti szokásnál, hogy az utódok nevének kezdőbetűje megegyezik az anyaállatéval. Figyeltek továbbá arra is, hogy a többi elefánt nevétől hangzásban eltérő legyen majd a megszólítás.

A lehetőségek:

  • Amar – Indiában nyelvi (hindi, bengáli, maráthi, gudzsaráti, malajálam, kannada, tamil, telugu stb.) és vallási (hindu, szikh, dzsaina) értelemben is széles körben elterjedt név. Jelentése: örök, halhatatlan.
  • Ambar – Indiában kétféle értelemben is használatos. A szanszkrit nyelvben eredetileg eget jelentett, így ugyanez a jelentése a legtöbb észak-indiai indoárja nyelvben is, ahol férfinévként használatos. Az urduban viszont ugyanez a név az arab anbarra vezethető vissza, így ott ámbra a jelentése, és női névként szokták használni.
  • Arun – szanszkrit eredetű, de számos modern indiai nyelvben (hindi, bengáli, maráthi, gudzsaráti, malajálam, kannada, tamil, telugu) is használatos férfinév. Így hívták egyik múltbeli, az 1980-as és 90-es években Budapesten élt elefántbikánkat is. Az óind mitológiában a napszekér hajtóját hívták így, de emiatt a név hajnalt, hajnalpírt, illetve a Napot is jelenti.
  • Arjuna (kiejtése: Ardzsuna) – az óind mitológiában Arjuna Indra fia, a Mahábhárata és a Bhagavad-gíta fontos szereplője. A név maga szanszkrit eredetű, a modern indiai nyelvekben inkább Arjun alakban használják. A név jelentése: tiszta, fehér, világos, ragyogó, ezüstösen csillogó, de a szó maga egyúttal a páva egyik elnevezése is.
  • Ashok (kiejtése: Asok) – szanszkrit eredetű, de számos modern indiai nyelvben (hindi, bengáli, urdu, maráthi, gudzsaráti, malajálam, kannada, tamil, telugu) is használatos, India-szerte elterjedt férfinév, amelynek népszerűsége az óind uralkodóra, Asókára vezethető vissza. A név jelentése: gondtalan, szomorúság nélküli.

A kiselefánt, aki pont egy hete jött világra, és születéséről videót is készített az állatkert csapata, a hétvége óta látogatható is.

Ide kattintva eléri a Nyüzsi további cikkeit, azonnali véleményeket, érdekességeket, szórakoztató mémeket, gifeket, videókat.