szerző:
Németh Róbert

Neil Young megjelenő új lemezével párhuzamosan ajándékozza meg rajongóit a bámulatos internetes archívummal.

Young két hét múlva adja ki The Visitor című új nagylemezét. Ezzel együtt összes korábbi lemezét ingyen elérhetővé teszi, írja a Consequence Of Sound.

"Az archívum olyan hely, ahova ellátogathatsz, és megismerhetsz minden dalt, amit valaha kiadtam olyan jó minőségben, amilyenben a géped csak engedi. Ez az elképzelésem. Az elején minden ingyenes" - írta a gitáros-dalszerző-énekes legutóbbi Facebook-posztjában.

Neil Young archívuma, ami egyelőre még nem nyitott ki, itt érhető el. Egyelőre egy beköszönő szöveg fogadja a látogatót, melyben Young többek közt elmondja, hogy az archivumban minden egyes dala, kis-, és nagylemeze elérhető lesz, időrendi sorrendbe rendezve, információkkal, filmekkel, videókkal, sajtóanyagokkal együtt.

Young mellesleg odabök egyet napjaink legnépszerűbb streaming-felületeinek, azzal, hogy hosszasan ecseteli, archivuma a jelenlegi szolgáltatásoknál sokkal jobb minőségben szolgáltat majd zenét.

Neil Young

Neil Young a könnyűzenetörténet egyik legfontosabb személyisége. Az 1945-ös születésű kanadai dalszerző-énekes, aki pár napja volt 72 éves, pályafutását hazájában kezdte, 1966-ban költözött Kaliforniába, ahol negyedik tagként csatlakozott a Buffalo Springfield zenekarhoz. Szólókarrierje két évvel később, 1968-ban indult, ekkor jelent meg első (cím nélküli) szólólemeze - ugyanebben az évben csatlakozott a Crosby, Still & Nash trióhoz, így indult a hippikorszak legendás dalnok-szupergruppja, a Crosby, Stills, Nash & Young. Pályafutása során összesen harminckilenc szólólemezt jelentetett meg -  legjobbakat a hatvanas-hetvenes években, többek közt olyan gyöngyszemeket, mint az 1969-es Everybody Knows This Is Nowhere, az 1972-es Harvest vagy az 1974-es On The Beach.

A nyolcvanas években elpártolt tőle a múzsa, de a kilencvenes években újra magára talált, újra releváns lemezeket készített - olyanokat, mint az 1990-es Ragged Glory vagy az 1992-es Harvest Moon - a sajtó kinevezte a grunge keresztapjának, mitöbb, Mirror Ball című 1995-ös lemezét a Pearl Jammel rögzítette, s az album turnéját az ifjú seattle-i titánok kísérték a már akkor is veterán mestert. Néhány év szünet után, a kétezres évek elején ismét lábra kapott és azóta egészen elképesztő tempóban készíti az újabb és újabb, többnyire erős sorlemezeket, ráadásul megkezdte archívuma feldolgozását is; 2006 óta több koncertlemezt és box setet is megjelentetett a rajongók legnagyobb örömére.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!