szerző:
hvg.hu

Ötödik alkalommal adták át a Varga Gábor-díjat. Idén Felszeghy Zoltán tanár urat jutalmazták szülők és diákok javaslatára.

Felszeghy Zoltán már nyugdíjas, de ma is aktív tanár, jelenleg a Wesley Kincsei Általános Iskola és Gimnáziumban tanít.

Felesége hívta fel a figyelmet arra, hogy érdekes párhuzam volt férje és Varga Gábor pályaválasztása között, a gyerekekkel kapcsolatos munkájuk közösen is indult ifivezetőként. Mindketten az ELTÉ-n végeztek matematika-fizika szakon, és mindketten pedagógus pályájuk egy-egy fontos szakaszában Bárdos Lajos nevét viselő iskolában dolgoztak.

A díjra őt ajánló szülők szerint általános iskolai tanárként még a középiskolás évek alatt sem engedte el volt diákjai kezét, ha szükség volt segítségre, matekból vagy fizikából, akár kémiából, személyesen, vagy akár telefonon, Skype-on is. Nem csak tanórákon találkozott tanítványaival, hanem szünetekben is köztük volt, beszélgettek. Ha észrevette, hogy valaki szomorú, vagy elkalandozik a figyelme, visszavonul csigaházába, rákérdezett, mi bántja, de mindig tapintatosan, félre hívva beszélgetni az illetőt. Sok tanítványa megnyílt, elmondták családi vagy a társakkal való problémáikat. Ezért a gyerekek szívesen fordultak hozzá tanácsért, segítségért.

Olyan emberi értékrendet képvisel, amelyben a szír menekült gyerekek szülei, a nehéz sorsú, valamint a beteg gyerekek szülei is megbíztak.

Osztályfőnökként nem csak a fogadó órákon volt nyitott a szülői megkeresésekre, de ha kellett, hétvégén is csörgött a telefonja, ha bajban volt egy család, és így a tanítvány is.

Programajánlataival a szülőket is inspirálta, hogy vegyenek részt ők is az egynapos, több napos kirándulásokon, és a színházlátogatásokon is.

Minden szülővel megtalálta a hangot, hogy a gyermekük érdekében a legjobb nevelési utat válasszák, kölcsönös egyetértésre jussanak. Tisztelettel beszéltek róla a szülők, ha szóba került Zoli bácsi személye otthon, vagy egy-egy szülői értekezlet után az iskola kapujában: elismeréssel szólva Zoli hozzáállásáról a problémák megoldásához, gyermekközpontúságáról, hivatásszeretetéről.

Az Európai Szülők Magyarországi Egyesülete 2013-ban alapította a Varga Gábor-díjat, hogy emléket állítson az Alsóerdősori Bárdos Lajos Általános Iskola és Gimnázium 2012 decemberében elhunyt igazgatója munkásságának, és minden évben olyan pedagógusokat jutalmazzon, akik a felterjesztő szülők, szülői közösségek szerint példát mutatnak a szülőkkel együttműködő pedagógiára, arra, hogy a szülőkkel való együttműködés nélkül az iskola kevésbé sikeres. A díjátadóra minden évben a névadó születésnapja, november 20-a, a Gyermekjogi Világnap apropóján kerül sor.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!