szerző:
G. M.
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Micsoda közönség, micsoda díszlet – kezdte A Fal című műsort Sebestyén Balázs. A műsorvezető csak az adás legvégén reflektált az RTL és a TV2 között a formátum miatt kialakult háborúra, azt azonban nem árulta el, hogy Olaszországban van ez a rendkívüli díszlet. Az első adást látva kevésbé érhető a nagy csata a koncepcióért.

A műsorban százmillió forintot lehet elvileg nyerni, de gyakorlatilag szinte kizárt, hogy ez összejöjjön, ahogy az hamar kiderült. A bemutatkozó adás első és egyetlen játékosai a hatméteres fal előtt egy anya-fia páros volt. A díszlet valóban impozáns, bár a TV2 által "high-tech" néven illetett megvalósítást kevésbé láttuk.

Mint kiderül: az első fordulóban olyan kérdésekre kell válaszolni, amelyekre két opciót ad meg a szerkesztő. A választ addig kell megadni, amíg a falon megannyi kiálló akadály között lecsorog három labda. Lent fakkokba esnek a gömbök, ezeken számok vannak. Annyi pénzt nyernek a játékosok egy jó válasszal, amennyi a három labda végállomásának összege. Ha rossz a válasz, abban a körben az összeg levonásra lerül.

Sebestyén Balázs közlése szerint, ha a páros az első kör után nulla forinton áll, nem folytathatja a játékot. Ez nem történik meg a debütáló kettőssel. A második forduló elején két labda hoz nyereményalapot, míg a forduló végén azonos helyről jön majd le két golyó, hogy a levonásokat megmutassa. Nem érthető? Sokkal értelmesebben a műsorvezetőnek sem sikerült elmagyaráznia.

Az egyik játékos megy a kamrába 

A második fordulóban mindenesetre bonyolódik a helyzet, az egyik játékost izolálják, neki kell a háromopciós kérdéseket megválaszolnia. A stúdióban maradó versenyező alapvetően szerencsejátékot folytat, ő határozza meg, hogy a nagy falon honnan essenek le a labdák a lenti fakkokba, és vállalnak-e rizikót. A kérdések előtt a Sebestyén Balázs meredt maradt játékos megismerheti a válaszlehetőségeket, és ez alapján dönt arról, hogy elzárt társa tudni fogja-e a feladványt. Ha jó a válasz, akkor a labdák megmutatják a nyert összeget, ha rossz, akkor az eddigi nyereményből a levonást.

A harmadik forduló kezdetén már négy labda emeli az összeget egyelőre kérdések nélkül. Utána következnek az immár négyopciós kérdések, és ismét a válaszok alapján dönthet a stúdióban lévő játékos, társa megfejti-e majd a feladványt, és kockáztatnak-e.

Sebestyén Balázs (archív)
©

A premier játékospárja 13,5 millió forintot gyűjtött össze a harmadik forduló kérdéskörének a végéig. Ekkor a műsorvezető ad egy ajánlatot az izolált versenyzőnek, elfogadja-e. Ő minden információ nélkül hozza meg döntését, amelyet azonnal nem ismerünk meg. Ezt követően jön le a négy negatívlabda, ahogy már a második forduló végén is. A bemutatkoző adásban ezen a ponton  a páros elvileg nyert 11,3 milliót, az elzártan ülő fiúnak azonban csak 750 ezret ajánlottak.

Végül előjön a srác, és anyja szemébe néz. Mielőtt elmondaná, hogyan döntött, kapnak pár meghatónak érzett percet. A fiú végül nem fogadta el az ajánlatot, így bő 11 millió forintot nyertek, és sírtak örömükben a tomboló (minden bizonnyal mit sem értő olasz) közönség előtt.

Vigyázzanak, hamisítanak minket

– mondta a végén a folytatást ígérő Sebestyén Balázs, így mégis utalt a két kereskedelmi csatorna közötti háborúra.

Megkontrázott alávágás

Az alávágás (undercut) egy Forma-1-es szakkifejezés, amikor a kerékcserénél próbálnak a csapatok előnyt szerezve pozíciót nyerni. Épp erre készült az információk szerint a TV2. A formátumhoz hasonló vetélkedővel akartak megjelenni még az RTL Klub tavaszi premierje előtt. Szerintük ugyanis nincs olyan elem a műrosban, amelyet le lehetne védeni a "high tech" megjelenésen túl.

Az RTL tudomást szerzett az előzési szándékról, így a magyarországi díszlet megépülte előtt Olaszországban leforgatták azt a részt, amelyet most, november közepén bemutattak. Ezzel stoppoltál a formátumot, ahogy azt a 24.hu elsőként megírta. A TV2 vasárnap jelentkezett saját közleményével, amellyel ugyan leszólta riválisát, de a sorok között elismert a kevésbé sportszerű próbálozást. Erről bővebben itt olvashatnak.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!