szerző:
hvg.hu

A színésznő belegondolt a szakmai múltjába, és rájött, hogy rengeteg zaklatás érte.

Szinte minden munkája során érte diszkrimináció és zaklatás – állítja Natalie Portman. Az Oscar- és Golden Globe-díjas színésznő a Los Angeles-i Vulture Fesztiválon beszélt a tapasztalatairól, és arról, hogy amikor nyilvánosságra kerültek az első szexuális zaklatásos történetek, ő fellélegzett, hogy mennyire szerencsés, mert nem élt át ilyeneket. De aztán, amikor belegondolt, rájött, hogy tulajdonképpen rengeteg diszkriminációnak és zaklatásnak volt kitéve. „Azt hittem, nincs történetem, aztán rájöttem, hogy van vagy száz. És azt gondolom, hogy sok ember elvégzi magában ezt a számvetést azokkal a dolgokkal, amelyeket egészen mostanáig magától értetődőnek vett” – mondta a színésznő.

Portman felidézte, hogy milyen érzések kavarogtak benne, amikor egy producer meghívta a magángépére, ahol ketten voltak, és meg volt ágyazva. Semmi nem történt, nem zaklatták, ő elmondta, hogy nem érzi jól magát ebben a helyzetben, és ezt tiszteletben tartották. „De ez egyáltalán nem volt rendben. Ez elfogadhatatlan, és manipulatív, én féltem. És ezt éli át minden nő, aki valaha is végigment a sötétben az utcán: félünk, és nem vagyok biztos benne, hogy a férfiak tudják, hogy ez milyen érzés”.

Natalie Portman beszélt arról is, amikor egy rendező fárasztónak nevezte, csak mert egy szakmai kérdésben kifejtette a véleményét, miközben egészen másképp viselkedett a férfi színészekkel, akik közül az egyik végül a védelmére kelt, és szembesítette a rendezőt azzal, Portmant nem hallgatja meg, miközben ugyanazt mondja, mint a férfi színészek.

Szerinte a toxikus munkakörülményekhez hozzájárul az is, hogy egy-egy forgatáson a nők egyedül vannak, legfeljebb női sminkesek, fodrászok veszik körül. És ugyanezt tapasztalják más iparágakban is. „A meglepő az, hogy szinte stratégiai elrendezésnek tűnik, hogy távol tartsák egymástól a nőket, mert akkor nincs lehetőségük megosztani egymással a történeteiket” – világít rá Portman, aki szerint ezzel magyarázható, hogy a zaklatásos esetek is ilyen sokáig rejtve maradhattak.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!