szerző:
-t-

A séfek legrangosabb világversenye újabb fejezetéhez érkezett. A hazai nyitány a minap lezajlott selejtező volt, ahonnan hatan jutottak tovább az országos döntőbe, egytől egyig kiváló gasztroműhelyekből.

A Magyar Bocuse d’Or Akadémia tankonyhájában (Hungexpo, B pavilon) került sor a hazai selejtezőre a múlt hét végén. A szakmai zsűri előzetes válogatása alapján két fordulóban tízen állhattak a konyhapultok mögé. A séfek prémium alapanyagokból dolgoztak. A húsos tányérhoz borjúcombot, kacsamájat és salottahagymát (mogyoróhagymát) kaptak, míg a vegetáriánushoz rizottórizst, fürjtojást és gombát kellett az előírás szerint felhasználniuk.

Neves hazai és külföldi szakemberekből álló konyhai és kóstoló zsűri döntött arról, hogy az elkészített versenyművek alapján kik jutnak a döntőbe. A teljesség igénye nélkül érdemes megemlíteni, hogy a zsűritagok között volt Széll Tamás, a 2016-os Bocuse d’Or európai győztese és Christian Meyer német étteremkritikus, gasztronómia-szakértő/újságíró, egykori Michelin-inspektor. Az ételek ízvilága, harmóniája mellett a tálalás esztétikájára, a konyhai alkotómunkára és konyhaboxok tisztaságára is figyelmet fordító zsűri végül a következő hat versenyzőt juttatta a döntőbe: Elek Richárd (Fausto’s, Budapest), Garai Ádám (Olimpia, Budapest), Haraszti Zsolt (Solier, Gödöllő), Pohner Ádám (Kistücsök, Balatonszemes), Veres István (Babel, Budapest) és Volenter István (67 Étterem & Bistro, Székesfehérvár).

©

A döntőbe jutott séfek és az általuk képviselt éttermek is jól ismertek a hazai gasztropalettán. Többségük itthon és külföldön is bizonyította már tehetségét és rátermettségét a konyhaművészetre. Pohner Ádám és Garai Ádám commisként már megjárta Lyont, a hazai Bocuse d’Or-versenyek legtapasztaltabbja pedig Volenter István, aki negyedszer indul el ezen a megmérettetésen.

Volenter István hústálja
©
Pohner Ádám egyik kompozíciója
©

Folytatás 2018. február 8-án a Sirha Budapest Nemzetközi Élelmiszeripari és HoReCa (Hotel, Restaurant, Cafe) Szakkiállítás keretében. A Bocuse d’Or magyar döntőjén itt dől el, ki vehet részt a 2018-as európai döntőn. S ki tudja, utána talán a 2019-es lyoni Bocuse d’Or világdöntőn.

 

 

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!