szerző:
hvg.hu

2018 színe a Pantone 18-3838 nevű lila lett.

Egy "provokatív és elgondolkodtató" lilaárnyalatot választott a Pantone Color Institute 2018 év színévé. Az intézet minden évben meghatározza az év színét, meghatározva a trendeket, és hogy ezzel segítse a dizájnereket.

2018 színe a Pantone 18-3838 Ultra Violet lett, íme:

©

A választott szín az intézet közlése szerint eredetiséget, találékonyságot és a jövőre irányuló látomásos gondolkodást kommunikál, a "komplex és elmélkedő" szín egyben a világegyetem rejtélyeire is utal és a felfedezésekre, amelyek előttünk állnak, minthogy a szín felidézi a végtelen éjszakai égboltot.

A közleményben hozzáteszik, a rejtélyes lila színárnyalatok régóta az ellenkultúra szimbólumai is, Prince, David Bowie és Jimi Hendrix is használt különböző lilaárnyalatokat, ezáltal 2018 választott színe a nonkonformitásra, a kísérletezésre is utal.

Emellett a szín a misztikummal, a spiritualitással is összefügg, a lilát sokszor használják meditációkon is, ilyen módon a lila az ingergazdag világtól elvonulás színe is egyben.

2017 színe egyébként pasztelles zöldárnyalat volt, 2016-ban pedig egyedülálló módon egyszerre két szín lett az "év színe", egy halvány rózsaszín és egy hozzá passzoló kék.