szerző:
hvg.hu

Félmilliárd forintból újították fel a győri Nagyboldogasszony-székesegyházat. Egy katolikus blog keményen kritizálja a végeredményt.

"Eltávolították a cancellust (szentélyrekesztő rácsot), a stallumokat (klerikusi ülőhelyeket), elvitték a díszesen faragott padokat, és a helyükre térdeplő nélküli támlás székeket helyeztek. A szentély – immár lecsupaszított – látványvilágát ormótlan vetítővászonnal törték meg" – írja a Katolikus Válasz internetes oldal, mely az oldal alján a "Katolikus hírek és hitvédelem" mondattal definiálja magát.

A végeredmény sokakban azért is megrökönyödést kelt, írja a blog, mivel a templom készülő felújításáról szóló május 12-ei sajtótájékoztatón az egyházmegye 2016 júliusában beiktatott új püspöke, Veres András, még úgy nyilatkozott: "A cél, hogy a székesegyház belső tere visszakapja eredeti szépségét".

Az Katolikus Válasz szerint, miután olvasóikat arra bátorították, hogy "kulturált és mértéktartó véleményeiket" jelezzék az egyházmegye Facebook-oldalán, az a – "a katolikus oldalakon sajnos megszokott rutin szerint" – sorra letiltotta a kritikus hozzászólások megjelenítését. A Katolikus Válasz posztjának kommentelői közt viszont akadt, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy a templomban a hátsó padsorok megmaradtak, csak az első sorokat cserélték székekre, ám ez a közzétett fotókon nem látszik, így azok félrevezetők. 

Ez az a katolikus blog egyébként, amely a reformáció világnapjára időzítve a "Keresztényként ünnepelni a reformációt olyan, mint magyarként ünnepelni Trianont" posztot helyezte el Facebook-oldalára - itt adtunk erről hírt.

A felújítási munkálatok egyébként még folytatódnak a templomban.


Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!