szerző:
MTI

Fehérbe öltözött ünneplők köszöntik az újévet idén is Rio de Janeiro tengerparti negyedében. A világ másik felén, Sydneyben is készülnek már az óév búcsúztatására és az újév köszöntésére.

Körülbelül hárommillió ember részvételére számítanak Rio de Janeiro hatóságai a tengerparti Copacabana negyedben szervezett újévi ünnepségeken – közölte a város polgármesteri hivatala pénteken.

A korábbi években átlagosan nagyjából kétmillió, a hagyományoknak megfelelően fehérbe öltözött ember köszöntette az újévet a tengerparti, tűzijátékkal megkoronázott fesztiválokon.

A polgármesteri hivatal szerint 1032 rendőrt vezényelnek a helyszínre, a szövetségi állam kormánya pedig korábban bejelentette, hogy 2000 katonai rendész eltávozását vonták vissza, hogy megerősítsék az újévi fesztivál biztonságát.

A Riotur nevű városi turisztikai ügynökség szerint ennyi résztvevő a copacabanai ünnepségeken körülbelül 2 milliárd realos (156 milliárd forintos) bevételt jelentene az ország gazdaságának.

A világ másik felén lévő, az ausztráliai Sydneyben egymillió embert várnak az ott is méltán híres tűzijáték megtekintésére. Az ünneplők biztonságát különleges rendőri egységek, rohamrendőrök, rendőrkutyák, tengerészgyalogosok és lovas rendőrök fogják vigyázni.