szerző:
hvg.hu

Mint minden esztendőben, ezúttal is elsőként a Borászportál állt elő éves bornaptárával, amiben több mint ötven, már tutira befoglalt, kihagyhatatlannak jelzett programot jegyez. Mi is belelapoztunk a naptárba. Íme egy kis ízelítő.

Jan. 27. Olaszrizling Szerintünk

Az idén kilencedik alkalommal rendezik meg Csopakon a rizlingtalálkozót, amelyen legutóbb már több mint 30 pincészet borait lehetett kóstolni.   

Január 31. Winelovers Wednesday: Mátrai borvidék

A Winelovers Wednesday sorozatot az idén a mátrai borászok nyitják, akik Budapesten, a Hotel Gellértben mutatják be a térség domináló tételeit, és a vidék sokszínűségét. Ez több, mint egy  sétálókóstoló, ez #winetastic.

Február 10. Kékfrankos Bortúra

2018-ban debütál a bortúra, amely három, Szekszárd déli részén található  pincészet összefogásával született: Bodri, Fritz, Takler.  Mind a három pincészet vendégül lát egy szekszárdi „Év borászát” és egy kisebb pincét. A Bodrinál Dúzsi Tamás és Schieber, Fritznél a Mészáros Borház és a Tringa pince, Takleréknél a Vida családi birtok és Bősz Adrián borait lehet kóstolni. A "túrázók"  Szekszárd belvárosából, a Garay Élménypincétől ingyenes buszjárattal juthatnak el a célállomásokhoz.

Február 24. Magyar Borok Bálja

A báli szezon kiemelkedő eseményére  2018-ban már 13. alkalommal kerül sor a Corinthia Hotel Budapest termeiben. Ezen az estén adják át az egri borász, Gál Tibor emlékére alapított díjat is, amelyre az Év Bortermelői és a Borászok Borászai állítanak jelölteket.

Március 2. Bikavér Párbaj

Az idén is "megmérkőzik" a két borvidék a Corinthia Hotelben. Egyre több a magas minőségű egri és szekszárdi bikavér. Érdemes a borokat és készítőik bikavér filozófiáját újra felfedezni.

Március 24. Tokaji Március

Prémium sétálókóstoló, amelynek során Tokaj-Hegyalja legfontosabb fajtáit és borstílusait ismerhetik meg a borbarátok: 70 pincészet és több mint 160 féle bor a Corintia Hotel Budapestben.

Március 24. Pinot Noir Vertikális Kóstoló

Az Etyeki Kúria 2001-ben telepített először pinot noir szőlőt, ami jó döntésnek bizonyult, mert ez a fajta azóta is folyamatos elismeréseket hoz a borászatnak. A vertikális kóstolón tíz korábbi évjáratot valamint öt hordómintát (Kádár, Stockinger, Taransaud, Trust és Fraincois Freres) kóstolhatnak össze az érdeklődők Mérész Sándor, az Etyeki Kúria főborászának vezetésével a termőhelyen.

Április 21. Tokaji Tavasz - Nagy Tokaji Borárverés

A Tokaji Borlovagrend minden évben, a Tokaji Tavasz eseménysorozat kereteiben rendezi meg a Nagy Tokaji Borárverést, olyan ritka és egyedi tételekből, amelyek méltán kelthetik fel a gyűjtők, a tokaji bor elkötelezett rajongóinak figyelmét. A különleges árverés hazai és külföldi vásárlóit dülőtúrákkal, nyitott pincékkel, borkóstolókkal, konferenciákkal, szakmai előadásokkal, bor- és gálavacsorával fogadják Tokajban.

Május 10-13. Rosalia Fesztivál

A legszínesebb rozé paletta, gyöngyöző- és habzóborok, valamint pezsgők várják a borkedvelőket a Városligetben.

Május 18-27. Szegedi Borfesztivál

A Szeged Napja ünnepségsorozat keretében a város egyik legnagyobb bulija, tíz napig, koncertekkel, kiváló borokkal.

Június 16. Pezsgő Június Nagykóstoló

Ha nyár, akkor pezsgés - a szezonindító tematikus kóstolón pezsgők, habzó- és gyöngyözőborok kerülnek a poharakba 40 hazai és 40 külföldi pincészettől (Corinthia Hotel Budapest).

Június 23. ChardonnÉJ

Etyeken, az Öreghegy sétálóutcáján 2018-ban már harmadik alkalommal rendezik meg a ChardonnÉJ-t, a Szentiván-éjhez legközelebbi szombaton.

©

Július 5-8. Bor, Mámor, Bénye

Tokaji borok, zempléni ízek: a leghangulatosabb fesztivál az erdőbényei kertekben.

Augusztus 23-26. Junibor Ünnep
4 nap / a legjobb fiatal borászok / 100+ bor - a Bazilika előtt, a Szt István téren.

Szeptember 1-2. Budafoki Pezsgő-és Borfesztivál

Kinyitnak a budafoki pincék, beindul a Budafoki Pincejárat és ezernyi koncert várja a Budapest bornegyede iránt érdeklődőket.

Szeptember 6-9.  Budapest Borfesztivál

27 éves a Budapest Borfesztivál. A helyszín változatlan, a Budavári Palota teraszain Magyarország 22 borvidékének borászai mellett szokás szerint számos külföldi pincészet is bemutatkozik.

Szeptember 13-16. Kerekdomb Fesztivál

Fókuszban a tállyai pincészetek - zenei, színházi, irodalmi, gasztronómiai programok a festői hegyaljai településen

Október 4-7. Villányi Vörösbor Fesztivál

A legszebb vörösborok - nagyszabású szüreti felvonulás, sztárfellépők, koncertek, gyerekprogramok várják a hagyományosan október első hétvégéjén, szüreti időszakban megrendezett fesztivál látogatóit Villányban.

November 8-11. VIII. Márton napi Borfesztivál

Minden évben egyre magasabbra teszi a lécet a budapesti Gellért Hotelben szervezett újbor-fesztivál. 2018-ban is biztos számos meglepetéssel, újdonsággal rukkolnak elő.

November 17. Mitiszol? Fesztivál

Az autentikus borokat népszerűsítő Terra Hungarica kóstolója, több mint 100-féle borral és egyéb italokkal a Millenárison.

A portál naptárát azért kiegészítenénk az egyik, nemzetközileg is legismertebb - és elismertebb - hazai boros rendezvénnyel, ami nyilván a bőség zavara miatt, valahogy kimaradt belőle: április 5-7. VinCE - új helyszínen, a Várkert Bazárban.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!