szerző:
hvg.hu

Simon Dudley szerint a hajléktalanok kedvezőtlen színben tüntetnék fel a várost.

A királyi kerület tanácsának vezetője eltüntetné Windsor utcáiról a hajléktalanokat a királyi esküvő előtt. Simon Dudley, a rendőrségnek eljuttatott levelében az agresszív koldulásra és az utcai megfélemlítésre panaszkodik, a hatóságoktól pedig fellépést kért ezek megszüntetéséért. Főleg mert május 11-én Harry herceg és Meghan Markle a windsori kastély kápolnájában házasodik össze, az esemény idejére pedig valószínűleg rengeteg ember látogat majd oda. Simon Dudley szerint a hajléktalanok kedvezőtlen színben tüntetnék fel a várost.

Dudley levelében köszönetet mondott a rendőrség munkájáért, de felsorolta azt is, hogy a rossz helyzetben lévő helyiek megsegítéséért mennyi mindent tesz a bizottsága. Úgy fogalmazott: a hajléktalanság elfogadhatatlan egy olyan gondoskodó közösségben, mint az övék. Dudley szerint az utcán élőknek önkéntes döntése a hajléktalanság. Azt írta, a bizottságnak "bizonyítéka" van arról, hogy az utcán koldulók nagy része nem is hajléktalan. Ha valaki mégis az, akkor az szándékos. A levelet Theresa May miniszterelnök és a belügyminiszter, Amber Rudd is megkapta.

Dudley észrevételeit egy helyi alapítvány kritizálta, szerintük beteges ez a hozzáállás. Murphy James, a Windsor Hajléktalan Project munkatársa szerint félelmetes, hogy bárki is ilyen nézeteket vall manapság, pláne, ha az a valaki a helyi tanács vezetője. "Ha valaki az utcán alszik, az nem a saját döntése miatt van: azért van ott, mert valami nagyon rosszul alakult." De több szervezet és a helyi ellenzéki képviselők is kritizálták Dudleyt, szerintük nem eltüntetni kell a hajléktalanokat, hanem közösen, összefogva dolgozni a megoldáson – írja a Telegraph és a Guardian.