szerző:
MTI/hvg.hu

Négy színésznő tárta a nyilvánosság elé az igazgató viselt dolgait.

A torontói Soulpepper színház szerdán még csak felfüggesztette Albert Schultzot a vizsgálat idejére, a társulat határozott kiállása nyomán azonban csütörtökön már az igazgató "azonnali hatályú" lemondását volt kénytelen bejelenteni.

Toronto legnagyobb nonprofit teátrumának vezetője ellen négy színésznő indított peres eljárást szexuális zaklatás miatt, a terhére rótt cselekmények 2000 és 2013 között történtek.

A vádlók azt állítják, Schultz attól a pillanattól kezdve molesztálta őket (mutogatta magát nekik, fogdosta és szexuálisan megalázta őket), hogy megkezdték pályafutásukat a színháznál, a művészeti vezetőt "sorozatos szexuális ragadozónak" nevezték.

Albert Schultz
©

A színház kénytelen volt meneszteni a megvádolt igazgatót, miután a négy színésznő csütörtökön sajtótájékoztatón tárta a nyilvánosság elé a direktor viselt dolgait, négy színész, köztük két társalapító pedig lemondott a sértettekkel való szolidaritás jeleként.

A sértettek azt mondták, azért léptek a vádakkal a nyilvánosság elé, mert a színház képmutatóan viselkedett az ügyben, és a teátrumban "nem biztonságosak" a munkakörülmények.

Korábban ez a színház szakította meg együttműködését Marton Lászlóval ugyancsak szexuális zaklatás miatt, de a 2015-ös történetre csak azután derült fény, hogy a színházi rendezőt itthon is több nő zaklatással vádolta meg. Nem sokkal azután, hogy a színház kiadta a Martonról szóló közleményt, éppen Albert Shultz kérte számon az etikai szabályok szigorú betartását a színház dolgozóin.