szerző:
hvg.hu

Eddig azt hitték, egy sima vadászjelentről van szó, de fura módon ráilleszthető az éjszakai égbolt képe.

Egy szupernóvát ábrázolhat az indiai Kasmírban lévő, több ezer éves sziklarajz – állapították meg indiai kutatók.

Az Indian Journal of History of Science folyóiratban megjelent tanulmányban azt írják, a Burzahama régióban lévő rajzon egy vadászjelenet látható, miközben a vadászok felett két fényes valami van az égen. Korábban a két fénylő égitestet a Napként és a Holdként interpretálták, vagy két fényes csillagként, az indiai kutatók most viszont annak jártak utána, hogy a Kr. e. 2000 előtt készült rajz ábrázolhat-e szupernóvát.

Arra jutottak, hogy Kr. e. 4600 körül valóban volt egy szupernóva, amelynek fénye a Holdhoz hasonló erősségű volt. A kutatók szerint ráadásul az egész sziklarajznak a kompozíciója azt támasztja alá, hogy valóban a Holdat és egy szupernóvát ábrázol a kép, sőt, maguk a vadászó alakok is az égen lévő csillagképeknek felelnek meg:

Az íjjal látható ember valójában az Orion, a levadászott szarvas a Bika csilllagkép, a lándzsás ember a jobboldalon a Halak egy része, a kutya pedig az Androméda-galaxis vagy a Pegazus csillagkép része. A rajzon végighúzódó lándzsaszerű vonal a kutatók szerint fényes csillagok ívét jelöli.

©
Bár a sziklarajzra jól ráilleszthető az éjszakai ég, ez akár véletlen is lehet, a kutatók ezért most további példákat keresnek hasonló egybeesésekre.