szerző:
hvg.hu

A kipróbálók nagyon nagy aránya később dohányossá válik. A következtetés egy 215 ezres minta 16 éven át tartó kikérdezésén alapul.

Egy hatalmas esetszámú kutatás alapján azok nagy többsége, akik elszívják az első szálat, később naponta rá fognak gyújtani. A brit, amerikai, ausztrál és új-zélandi adatokon alapuló kutatás első alkalommal dokumentálta ekkora mintával a kipróbálás és a rendszeres dohányzás szoros összefüggését. Számításaik szerint az emberek 60,3 százaléka kipróbálta a dohányzást, közülük 68,9 százalékra becsülték azok arányát, akiknél napi szokássá vált a cigarettázás. Azaz már egy szál elég lehet egy hosszabb addikcióhoz. A Nicotine and Tobacco Research című szaklapban közölt metaanalízis eredényei 2000 és 2016 között végzett felméréseken alapulnak, ezekben mintegy 215 ezer résztvevőt kérdeztek meg.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!