szerző:
hvg.hu

Mindez január 14-én, amikor Magyarországon első alkalommal rendezik meg A Tea Napja eseményt az Erzsébet téri Akvárium Klubban.

Bár a világ egyik legkeresettebb és legizgalmasabb árucikke a tea, a fogyasztók többségéhez az alacsonyabb minőségű, filteres tömegtermékek jutnak el, pedig van bőven miből választani prémium típusok és származási helyek alapján. S még az is lehet, ha megismerjük őket, egy életre elfelejtjük összecitromozni és agyoncukrozni a teánkat…

©

A vasárnapi programon pár ismert, magas színvonalú kereskedelmi márka mellett olyan teaházak és kereskedők is megjelennek, akik közvetlenül Ázsiából vásárolják meg készleteiket, különleges kínai, japán, tajvani teákat felsorakoztatva választékukban.

A kiállítók elkalauzolják az érdeklődőket a tea rendkívül sokszínű, ízgazdag, illatos világába. Megtudhatjuk, milyen különbségek vannak minőségben, hányféle feldolgozás van, és a különböző teakultúrákban milyenek a fogyasztási szokások. Azok is találhatnak majd bőven kóstolni- és tanulnivalót, akik már „felsőbb osztályba” léptek, és ahogy a kávé esetében, úgy a teáknál is a single origin, ízesítetlen, termőterület-szelektált termékeket keresik.

A délelőtt tíztől este hatig tartó rendezvényre kultúrtörténeti előadásokkal és teaceremóniákkal is készülnek a szervezők. Az érdeklődők kóstolókkal egybekötött workshopok keretében hallhatnak előadásokat többek között a feldolgozás szerinti különböző teatípusokról, az öreg puer teákról, a kínai és tajvani oolong teákról, a jövő teázási szokásairól. Urasenke-ösztöndíjas teaművész avat be a japán teakultúrába, s kiderül az is, hogyan érdemes otthon felhasználni a csúcsminőségű teákat. Srí Lanka-i terroir-kóstoló, bemutatása, a macha tea ceremóniája, szintén az előadások témái között szerepelnek.

 

©

Előadások

11:00–12:00 Teatípusok, teanövény, technológiák

12:00–13:00 Terroir – teakóstoló Srí Lankáról

13:00–14:00 Oolong teák – Tajvan és Kína

14:00–15:00 Kínai tea, a mai generációk teához viszonyulása, otthoni teázás

15:00–16:00 Chado, avagy a japán teaművészet

16:00–17:00 A japán Matcha tea

17:00–18:00 A robotok teája – új korszak a tea történetében

További részletek az esemény Facebook-oldalán.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!