szerző:
hvg.hu

13-an meghaltak, sok ezren pedig hajléktalanná váltak a kaliforniai földcsuszamlások következtében. A tűzvészek után egyhetes eső sújtja a környéket, de havazás is várható.

13 halott és földönfutóvá vált ezrek: ez a szomorú mérlege a Los Angelestől északra fekvő Santa Barbara megyei földcsuszamlásoknak, sárlavináknak. Az egyhetes esőzések mellett a tűzvészekben a földet megfogó erdők, növényzet eltűnése is súlyosbítja a helyzetet. A kötelező evakuálásoknak az érintettek alig 15 százaléka tett eleget. Amber Anderson, a Santa Barbara megyei tűzoltóság szóvivője elmondta, hogy kutyákkal és helikopterekkel keresik a sárlavina alá temetett embereket, közülük kedd estig mintegy egytucatnyit sikerült kimenteni.

A mentésről és az állapotokról sokat elmond ez a videó:

163 embert kórházban ápolnak, négyük állapota életveszélyes. A rendőrség közlése szerint Santa Barbarától keletre, Romero Canyonban mintegy 300 embert zárt körbe a földcsuszamlás. "Olyan a táj, mint egy első világháborús csatajelenet helyszíne" – fogalmazott az NBC televíziónak az egyik rendőr.

©

Montecito városát teljesen elöntötte a sár, Burbankben – ahol szintén kötelező evakuálást rendeltek el – sárfolyó hömpölyög az utcákon, házrészeket, romokat, szemetet, autókat sodorva magával. A vidéken több forgalmas autóutat és autópályát le kellett zárni. A meteorológusok előrejelzései szerint várhatóan 180-230 milliméternyi eső esik még, a magasabban fekvő területeken pedig havazás lesz.

©
©
©