szerző:
Tóth Sándor

A januárban Kaposváron állomásozó Seuso-kincs inspirálta a kiállítóhely közelében található cukrászda legújabb süteményét.

A késő római kori ezüstkészletre nagyon sokan kíváncsiak a somogyi megyeszékhelyen. A Rippl-Rónai Múzeum munkatársa, Varga Máté január 9-én tógát öltött magára, hogy stílszerűen üdvözölje és kalauzolja a tízezredik látogatót a Magyar Nemzeti Múzeummal közösen rendezett tárlaton. Az ezüstkészlet – amelynek főbb darabjai egykor Seuso ünnepi lakomáinak kellékei voltak Pannóniában – a kaposvári Gard’Ann cukrászát is megihlették. 

Az alkalomhoz illő desszerten ezüstösen csillog a fehér csokoládéból készült mousse, míg az alsó része brownie, a közepébe pedig egy kis karamellt is rejtettek. A tetején az étcsoki dísz olyan, akár egy római diadém. Többféle téli változatát készítik, van gesztenyés változata és mascarponés-szilvahabos mousse-szal is kínálják.

©

„Cukrászdánk Kaposvár belvárosában a Seuso-vándorkiállítás helyszínétől mindössze néhány méterre található. Ebből adódóan a kiállításra érkezők gyakori vendégeink. Szeretnénk nekik kedveskedni ezzel a süteménnyel, mivel megtisztelő számunkra, hogy az ezüstkészlet megtekintése alkalmával hozzánk is betérnek” – mondták a hvg.hu megkeresésére a Gard’Ann cukrászdában. A Seuso sütemény csak a kiállítás idején kapható náluk. De ki tudja, a – még mindig rejtélyes – kincs kapcsán születhet egy olyan édes legenda is, mint a Kaposvárhoz sok szállal kötődő, egykor világhírű Rigó Jancsié.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!