szerző:
MTI

A fugu fogyasztása akár halálos is lehet, ha a gömbhalat nem szakszerűen tisztítják meg. Az egyik japán szupermarketbe valószínűleg ilyen étel került, amelynek egy részét már sikerült visszagyűjteni.

Hangszórókon figyelmeztették kedden egy japán város lakóit arra, hogy több adag olyan fugu került forgalomba, amelyből figyelmetlenségből nem távolították el a veszedelmes idegmérget tartalmazó májat.

A fugu elnevezés egyaránt jelöli a gömbhalat és az abból a mérgező részek eltávolításával készült ételt.

Aicsi tartományban, Gamagori város egyik szupermarketjében adtak el öt adagot a májjal szennyezett méregdrága téli ínyencségből, az előrecsomagolt gömbhalételből.

Az egyik fugucsomag felbontásakor vették észre, hogy abban a máj is benne maradt. A hatóságok azonnal a katasztrófahelyzetekre szánt utcai hangszórókon figyelmeztették az ott élőket a mérgezésveszélyre. Két adag fugut vissza is vittek a vevők, két másik csomagot még keresnek.

Az egészségügyi minisztérium utasította a szupermarketet, hogy függessze fel a gömbhalcsomag árusítását. Az áruház bejelentette, hogy a jövőben egyáltalán nem árul fugut.

Az üzlet korábban is forgalmazott fugut, de sosem lett belőle baj.

Egy gömbhalban körülbelül harminc emberi élet kioltásához elegendő tetrodotoxin található, a fajoktól függően elsősorban a májban, a petezsákban, a bélrendszerben és a hal bőrében. A cianidnál 275-ször halálosabb idegméreg nem közömbösíthető mosással vagy hőkezeléssel.

A fugu okozta halálesetek ma már nagyon ritkák, de még tavaly is 31 ember szenvedett fugumérgezést Japánban.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!