szerző:
hvg.hu

Cristina Garcia alaposan kivette a részét a #metoo mozgalomból. Most a megvádoltak között találta magát.

A kaliforniai törvényhozás képviselője, Cristina Garcia a nőjogok melletti kiállásáról és a szexuális zaklatások elleni harcáról ismert. Egy férfi kollégája most azzal vádolja, hogy szexuálisan zaklatta. Daniel Fierro azt mondja, hogy a képviselő megsimogatta a hátát, megfogdosta a fenekét, és megpróbálta megfogni az ágyékát is egy softball meccsen, ahol a képviselők vettek részt még 2014-ben. Garcia azt mondja, nem emlékszik az esetre.

Fierro annak idején nem jelentette az esetet, de januárban elmondta a volt főnökének, Ian Calderon képviselőnek, aki továbbította a vádakat a törvényhozás vezetésének. Jelenleg vizsgálat zajlik az ügyben, Cristina Garcia együttműködést ígért.

Cristina Garcia tavaly arról beszélt, hogy egy lobbista zaklatta szexuálisan több évvel ezelőtt. Hangsúlyozta azt is, hogy a szexuális zaklatások problémája nemcsak a nők ügye. „Nem a mi felelősségünk, nem az áldozat felelőssége. Azon fog múlni, hogy azok, akiknél a hatalom van, hogyan segítenek megoldani ezt a problémát” – mondta.

A #metoo mozgalom következményeként 2017-ben kéttucatnyi esetben vádoltak meg szexuális zaklatással képviselőket, lobbistákat, munkatársakat a kaliforniai képviselőházban. Garcia az első nő, akit ilyesmivel megvádoltak. A szóvivője azt mondta, a képviselő január 23-án értesült arról, hogy panaszt tettek ellene, de részleteket csak az újságcikkekből tudott meg. Közleményében azt írta, minden zaklatási vádat komolyan kell venni, és együtt fog működni a nyomozókkal.

Garcia fotója egyébként megjelent a Time magazinban, amely az év emberének választotta a #metoo mozgalmat, mint egyike azoknak, akik megtörték a csendet a témában.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!