szerző:
-t-

A madridi karnevál totemállata a hal. Csokoládéból.

Kezdődött azzal, hogy David Christopher Sanchez, a madridi Cercadillo pékség cukrásza konzervdobozba dugta a kicsi csokihalait, és ezzel mindjárt meg is nyerte a városháza által meghirdetett, Manuela Carmena polgármester asszony által is erősen támogatott farsangi pályázati versenyt. A városatyák ugyanis azt akarták, hogy Madridnak legyen saját, alkalmi desszertje. Sanchezé lett a 2018-as madridi karnevál hivatalos édessége, amit 70 édességboltban árultak, és éttermekben, szállodákban mutattak be, kóstoltattak a vendégekkel. Az édes, fahéjas-mogyorós holmi pályafutása azonban – szintén hivatalosan – hamarosan véget ér, február 14-ig – hamvazószerdáig tart.

©

Ráadásul alaposan le is körözik a farsang farkán, azaz a hamvazószerdai karneváli búcsúztatón: a madridi El Obrador de Oriol Balaguer cukrászat vezetője, Samuel Serrano egy 2 méteres 100 kilót nyomó, 52%-os kakaótartalmú csokoládé hallal készül.

S hogy egyáltalán miért vannak annyira oda a halért? A hagyományok szerint hamvazószerda egyúttal az Entierro de la Sardinia, vagyis a szardínia temetésének napja. Sok helyütt - pld. a Kanári-szigeteken és Tenerifén - a karnevál, a fieszta végét jelzi Spanyolországban (hasonlóan a korábban spanyol fennhatóság alatt álló több latin-amerikai országban is), amikor egy gyászmenettel felvezetett szertartás keretében szimbolikus halfigurát vetnek máglyára.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!