szerző:
-t-

A madridi karnevál totemállata a hal. Csokoládéból.

Kezdődött azzal, hogy David Christopher Sanchez, a madridi Cercadillo pékség cukrásza konzervdobozba dugta a kicsi csokihalait, és ezzel mindjárt meg is nyerte a városháza által meghirdetett, Manuela Carmena polgármester asszony által is erősen támogatott farsangi pályázati versenyt. A városatyák ugyanis azt akarták, hogy Madridnak legyen saját, alkalmi desszertje. Sanchezé lett a 2018-as madridi karnevál hivatalos édessége, amit 70 édességboltban árultak, és éttermekben, szállodákban mutattak be, kóstoltattak a vendégekkel. Az édes, fahéjas-mogyorós holmi pályafutása azonban – szintén hivatalosan – hamarosan véget ér, február 14-ig – hamvazószerdáig tart.

©

Ráadásul alaposan le is körözik a farsang farkán, azaz a hamvazószerdai karneváli búcsúztatón: a madridi El Obrador de Oriol Balaguer cukrászat vezetője, Samuel Serrano egy 2 méteres 100 kilót nyomó, 52%-os kakaótartalmú csokoládé hallal készül.

S hogy egyáltalán miért vannak annyira oda a halért? A hagyományok szerint hamvazószerda egyúttal az Entierro de la Sardinia, vagyis a szardínia temetésének napja. Sok helyütt - pld. a Kanári-szigeteken és Tenerifén - a karnevál, a fieszta végét jelzi Spanyolországban (hasonlóan a korábban spanyol fennhatóság alatt álló több latin-amerikai országban is), amikor egy gyászmenettel felvezetett szertartás keretében szimbolikus halfigurát vetnek máglyára.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!