szerző:
hvg.hu

Pert indított Harvey Weinstein és cége ellen New York állam. A bukott filmmogult a szexuális zaklatáson kívül többek között azzal is vádolják, hogy több esetben halálosan megfenyegette, becsmérelte női alkalmazottait. A Weinstein Company pedig homokba dugta a fejét, igyekezett nem venni tudomást a molesztálásokról.

Az ügyészség állítása szerint Harvey Weinstein a stúdiója női alkalmazottait éveken keresztül abuzálta, és volt, hogy halálosan megfenyegette a stábtagokat. A Weinstein Company egyelőre nem reagált a vádakra, a bukott filmmogul ügyvédje szerint egy igazságos eljárás be fogja bizonyítani, hogy a vádak alaptalanok.

New York főállamügyésze, Eric Schneiderman hangsúlyozta, hogy a Weinstein Company ellen indított peres eljárás nemcsak Harvey Weinsteint érinti, de Robert Weinsteint is, aki társalapítója a filmes stúdiónak. Robert Weinsteint és a cég többi vezetőjét Schneiderman azzal vádolja, hogy bár nyilvánvalóan volt tudomásuk az alkalmazottak zaklatásáról, nem tettek semmit annak érdekében, hogy megvédjék őket.

A pert négy hónapig tartó nyomozás után indították. A vád szerint Harvey Weinstein többször halálosan megfenyegette az alkalmazottakat, a producer úgy fogalmazott több esetben is, hogy meg fogja ölni az illetőt vagy annak családját. A BBC cikke alapján Weinstein női alkalmazottakból tartott fenn egy úgynevezett „női szárnyat”, amelynek feladata az volt, hogy a filmes vezért elkísérjék különböző rendezvényekre, és elősegítsék Weinstein szexuális célú hódításait. A férfi a sofőrjeitől azt kérte, hogy mindig legyen az autóban óvszer, és merevedési zavarokra injekció. Asszisztenseitől azt követelte, hogy munkaidőben és munkaidőn kívül is vezessenek nyilvántartást olyan személyekről, akik szóba jöhetnek, mint szexuális cselekvésre rávehető áldozatok. Többször megalázta, becsmérelte a női alkalmazottakat, sértegette őket a menstruációs időszak alatt, máskor meg az egyik női dolgozóra ráüvöltött, mondván, hogy az egyetlen dolog amire a nő képes, hogy elmegy és gyereket szül.

A Weinstein Company abban követett el súlyos hibát, hogy nem vizsgálta ki az alkalmazottak panaszait, szemet hunyt a zaklatások felett, nem kezelték a panaszokat bizalmasan. Volt, hogy egy munkatárstól érkezett bejelentést egyenesen az érintett Weinsteinnek továbbítottak e-mailben. A cég továbbá olyan szerződést kötött Weinsteinnel, amely nem tiltotta meg a helytelen viselkedést az alkalmazottakkal szemben, csupán pénzbüntetést helyezett kilátásba.

Weinstein ügyvédje nem tagadja, hogy védence hibázott, ugyanakkor azt állítja, hogy az alperes nem követett el bűncselekményt.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!