szerző:
hvg.hu

Mára a világ legkülönbözőbb pontjain engedélyezik a marihuána orvosi használatát. Kevesen tudják azonban, hogy a január végén, 72 éves korában elhunyt vietnami veterán Dennis Peronnak köszönhető, hogy a cannabis gyógyhatása széles körben ismert lett.

Január végén, egy San Franciscó-i kórházban hunyt el 72 éves korában Dennis Peron. Peron aktivista volt, a cannabis gyógyászati felhasználásáért küzdő, egy kaliforniai meleg közösségből induló mozgalom legfontosabb szereplőjeként tartják számon, Harvey Milk jóbarátja volt. A TASZ blogja is megemlékezik Peronról, aki a vietnami háborúból visszatérve egy San Franciscó-i hippikommunában nyitott éttermet, aminek második szintjén marihuánát árusított (ezért őt többször be is börtönözték és egy rajtaütés során a lábát is meglőtték).

Peron még a háborúban tapasztalta meg a marihuána jótékony hatását, és mivel évek óta tudott a marihuána palliatív alkalmazásáról, felismerte, hogy a cannabis jót tehet az AIDS-ben szenvedő betegeknek is, enyhítheti szenvedéseiket. Az 1980-as évek AIDS-járványában sok barátját elveszítette, ezért egyre fontosabbá vált számára a cél, hogy a marihuánát kezdjék el mihamarabb legálisan alkalmazni a gyógyíthatatlan betegeknél.

©

A cannabis az alkalmazott gyógyszereknél hatékonyabban és kevesebb mellékhatással növeli az étvágyat, segíti az alvást és csillapítja a fájdalmakat – olvasható a blogon. A férfi megfigyelését évekkel később a tudomány is alátámasztotta, így az első gyógyászati cannabiskészítményt az AIDS-szel és a kemoterápiával járó tünetek – a hányinger és az étvágytalanság – kezelésére törzskönyvezték. 1990-ben, két héttel párja halála után, Peron kampányt indított a cannabis gyógyászati célú birtoklásának dekriminalizációjáért.

Aktivistatársaival közösen népszavazást kezdeményezett, hogy Kalifornia vegye fel a cannabist a jóváhagyott gyógyszerek listájára és tegye receptre felírhatóvá az olyan betegségek és egészségügyi állapotok esetén, mint az AIDS, a glaukóma, a rák és a sclerosis multiplex. Ezt ugyan akkor még nem sikerült elérnie, de az orvosi célú dekriminalizáció kezdeményezése 1991-ben sikerrel járt. San Francisco Felügyelőtanácsa utasította a rendőrséget, hogy hunyjanak szemet a gyógyászati célú cannabis birtoklása felett.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!