szerző:
hvg.hu

Legalábbis, ha a fogassüllő és a ponty megkapja az uniós földrajzi árujelző oltalmat, amint azt az agrárminisztérium kezdeményezte.

A "Balatoni hal" uniós oltalmának bejegyzését kezdeményezte a szaktárca. S még mielőtt bárki felhördülne, hogy nincs is szóra érdemes balatoni hal szerte a hazában, de még a tó környékén sem, hiszen tilos halászni, nézzük, mit is jelenthet ez.
©
Amint azt a Földművelésügyi Minisztérium január 26-i értesítője nyomán a boraszportal.hu is kiderítette, az oltalom a Balatonban élő vagy a Balaton vízgyűjtőterületén szaporított és nevelt, élő, hűtött, illetve fagyasztott formában kereskedelmi forgalomba hozott fogassüllőre és pontyra vonatkozna.
A Balatoni Hal Konzorcium által benyújtott kérelem alapján "Balatoni hal" névvel – étkezési célra – csak a 0,5 kilogrammnál nagyobb fogassüllőket, illetve a 1,5 kilogrammnál nagyobb pontyokat lehetne forgalmazni.
Az oltalmazott uszonyosok a Balaton vízgyűjtőjének meghatározott vízterületeiről, halastavakból kerülhetnek ki. Tekintve, hogy a Balatonban 2013. december 5. óta nincs – nem engedélyezett nyílt vízi kereskedelmi célú halászat (csak ökológiai, azaz szelektív és bemutató halászat).
Megjegyzés: Földrajzi árujelző uniós bejegyzésre vár még a szilvásváradi pisztráng, a jászsági nyári szarvasgomba és a homokháti őszibarack-pálinka is.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!