szerző:
hvg.hu

A Shaun White elleni vádak sokáig radar alatt maradtak, de most, hogy háromszoros olimpiai bajnok lett Pjongcsangban, az amerikai sajtó ismét leporolta a pár évvel ezelőtti történetet.

A 2006-os torinói és a 2010-es vancouveri olimpia után az amerikai Shaun White Pjongcsangban is megnyerte a férfi hódeszkások félcső számát, egyúttal az Egyesült Államok 100. aranyát szerezte meg a téli játékok történetében. A 31 éves sportoló ráadásul egy rendkívül kiélezett döntőben szerezte meg az első helyet szerdán, így joggal ünnepelhette, hogy történelmet írt: a sportág első háromszoros ötkarikás aranyérmese lett.

Ezt a példátlan diadalmenetet azonban beárnyékolja egy ügy, amelyről a nagy örömködés közben nem sok szó esett. 2016 augusztusában ugyanis White-ot szexuális zaklatással vádolta meg a Bad Things nevű zenekarának a dobosa, Lena Zawaideh. A vádirat szerint White szexuális tartalmú képeket küldött neki merev péniszekről, szexuálisan felkavaró videók megnézésére kényszerítette, és vulgáris megjegyzéseket tett rá.

A dokumentum szerint White viselkedése tovább durvult, amikor nem sikerült érmet nyernie a szocsi olimpián. Ellenséges és fenyegető lett Zawaideh-val szemben, aki félt attól, hogy az irracionálisan viselkedő White megüti.

White ügyvédjei tagadták a vádakat, a sportoló és Zawaideh 2017-ben peren kívül megegyezett.

Az amerikai sajtó White elképesztő olimpiai sikereinek az ünneplése mellett most azt fejtegeti, hogy ezeknek a vádaknak milyen hatása lehet majd a sportoló karrierjére és örökségére.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!