szerző:
CF

Holnap nyílik a Király utcában a több mint kétszáz preparátumot felvonultató Body kiállítás. A tárlat fókuszában most a prevenció áll: a szervezők azt remélik, ha az emberek többet tudnak a saját testükről, akkor könnyebben megérthetik a betegségek kialakulását is – ez pedig hozzájárulhat ahhoz, hogy változtatni tudjanak rossz szokásainkon, életmódjukon.

A Király utcai Komplexben (a volt Design Center épületében) nyílt kiállítás külön termekre osztva mutatja be többek között a légzést, az emésztést, a keringést, az idegrendszert, egyszóval szervezetünk működését, felépítését és sérülékenységét.

Az első kiállítóteremben végigkövethetjük az orvostudomány fejlődését, de szó esik a civilizációs betegségekről is: itt még nincsenek preparátumok, csupán régi, és a modern műtétekhez használt eszközök, de egy részleg a magyar tudósok munkásságáról is beszámol. A második teremben már egy medikus és egy teljes preparátum vár minket, külön kiállított hörgőkkel és légcsövekkel felturbózva.

A szervezők szerint néhány kiállítási tárgy sokkoló lehet, mivel itt közvetlenül megmutatnak a látogatóknak egy rákos májat és egy dohányzástól elfeketedett tüdőt. A kiállítás biztosra megy: egy táblán hívja fel a figyelmet a dohányzás veszélyeire, és bár valóban abszurd látvány az egymás mellé pakolt egészséges, és fekete tüdő, nem biztos, hogy ez tényleg elrettentheti a dohányosokat.

©

Az egyik korábbi, budapesti kiállításon is így volt már, de jó ötlet, hogy most sem audioguide-ot vetettek be a szervezők, hanem orvostanhallgatók vezetik a tárlatot: nemcsak azért, mert érthetően és élvezetesen magyaráznak, hanem mert – és hát valljuk be, előfordulhat – rögtön szakszerű kezekben van a látogató, ha mélyen érintenék a kilógó szívek és agyak.

A Body tényleg hihetetlen részletességgel mutatja be a testet, van itt minden, jobb és bal vese, petefészek és ízületek, alulról, felülről, oldalról, az pedig egyenesen megdöbbentő, hogy a kiállított, hatalmasnak tűnő medenceüreg bennünk is ott van. A tárlat legnagyobb hatású része pedig az emberi magzat fejlődését bemutató részleg.

A kiállított testek és a medikusok mellett 3D-videók és falszövegek is a rendelkezésünkre állnak: érdekes infó például, hogy egy perc alatt átlagosan hányszor veszünk levegőt, vagy hogy hány kilométernyi ideghálózattal kommunikál az agy minden pillanatban.

©

Minden preparátum más-más szervrendszer működését szemlélteti. A kiállítás elsősorban nem a kifeszített belek és a lenyúzott bőr miatt sokkoló (a kiállítás végén egy teljes emberi testről lehúzott bőr látható lefektetve), sokkal inkább azért, mert nehéz elvonatkoztatni attól, hogy a preparátumok valódi emberek voltak, még akkor is, ha a műanyagszerű, újrafestett testek a középiskolai biológiai szemléltető eszközökre emlékeztetnek – ezt több látogató is megjegyezte.

A holttesteket egyébként plasztinációs eljárással tartósítják. A technológia során eltávolítják a szövetekből a vizet és a zsírt, ezek helyére pedig szilikon polimert juttatnak.

Korábban már írtunk arról, hogy az ilyen típusú kiállításokat sok országból kitiltották, a tárlat kritikusai kegyeletsértést, hullagyalázást emlegettek. A néhány évvel ezelőtt Budapestre látogató Bodies kiállítást rengeteg New York-i jogvédő támadta, mivel nem volt egyértelmű, honnan származnak a holttestek.

Akkor a Premier Exhibitions tulajdonában lévő tárlat járt körbe, egy többéves vizsgálat után pedig a cég elismerte, hogy nem tudják bebizonyítani, hogy a kiállított emberi holttestek nem megkínzott kínai fegyencektől vagy politikai foglyoktól származnak, akik nem is egyeztek bele holttestük ilyen célú felhasználására.

©

A mostani kiállításon is nagyrészt ázsiai preparátumokat lehet látni, de Oláh Zsuzsanna kommunikációs vezető azt mondja, nincsenek félelmeik. „Millió ilyen tárlat kering világszerte ebben a témában. A probléma a Bodies-zal volt, de a két tulajdonos nem azonos: a jelenlegi tárlat az Imagine Exhibitions tulajdona, ez a hivatalos, eredeti kiállítás” – mondja, és hozzáfűzi, hogy minden holttest tisztázott eredetű.

„Minden testnek megvannak a papírjai, vámpapírjai, és mindenkinek van joglemondó nyilatkozata. Itt olyan emberek látni, akik még haláluk előtt lemondtak a testükről egy sokkal magasztosabb célért, a tudomány érdekében.”

A kiállítás 2018 június végéig tart nyitva.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!