szerző:
Németh Róbert

A környezetvédelmi döntésről a szervezést irányító Emily Eavis beszélt a BBC 6 Musicnak.

A fesztivál már 2014-ben bemutatta azokat a környezetbarát, rozsdamentes acélból készült palackokat, amik a jövő évtől felváltják majd a műanyag palackokat (és amelyekbe ingyenesen lehet vizet tölteni kijelölt pontokon), ám az előbbiek használata az elmúlt években még csak opcionális volt. 2016-ban pedig jöttek a hasonló söröspoharak, amik "nem-aerodinamikusak", azaz nem lehet őket nagy ívben dobálni, tehát nagy eséllyel nem okozhatnak sérüléseket.

A tervek szerint 2019-től már csak ezek lesznek, írja a Guardian.

Három éve a fesztivál elindította a Love the farm...leave no trace (Szeresd a farmot... ne hagyj nyomot) kezdeményezést – amivel arra akarták felkérni a fesztivállátogatókat, hogy utazzanak közösen, azaz használjanak kevesebb járművet, kevesebbet szemeteljenek, ne dobálják el műanyag palackjaikat, ne hagyjanak sátrakat a területen, és így tovább. Ennek ellenére a 2016-os fesztivál utáni takarítás volt állítólag a fesztivál történetének legrémesebb "rendrakása" – két hétig tartott. Ami pedig külön a műanyag palackokat illeti: abból 1 milliót használtak a fesztiválozók.

A fesztivál idén szünetet tart, jövőre tér vissza, 2020-ban pedig 50 éves évfordulóját ünnepli.

 

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!