szerző:
HVG
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Lehet élmény a történelemtanulás – állítja Balatoni József történelemtanár, akinél nincsenek tabutémák, vannak viszont okos ötletek.

Nagyon másképp tanít, mint a kollégái, de eléri, hogy a diákok megtanulják a tananyagot. Balatoni József történelemtanár egy XV. kerületi iskolában tanít, óráit az élményalapú történelemoktatás dobja fel. A nyolcadikosai például nemrég azt modellezték, hogy Aprajafalván diktatúra alakul ki, és előkerült Trump Törp – vagyis értik, mi folyik a világban. Nem retten el a kényes történelmi koroktól, és Kossuthról sem hallgatja el, hogy „arrogáns pöcs volt” – mondja.

Balatoni József szerint fontos lenne, hogy a PISA-felméréssel kapcsolatban ne csak a rossz szövegértési eredményekről beszéljünk, hanem arról is, hogy a gyerekek szerint a tanárok nem kezelik őket partnerként.

Balatoni József igazi médiasztár lett az után, hogy benevezett egy televíziós vetélkedőbe, hogy pénzt nyerjen végzős diákja búcsúkirándulására. A 30 éves történelemtanár mindig is pedagógus akart lenni. A Jocó bácsi világa című blogjának ma már 33,5 ezer követője van. Ő indította a Zöld Elefánt kihívást, a fiatalokat öngyilkosságra buzdító Kék Bálna nevű internetes játék ellenkampányaként. Jocó bácsi világa címmel két könyve is megjelent már, és írt egy tizenéves fiúknak szóló regényt is.  

Azt mondja, a tiszteletet ki kell érdemelni, „az nem jár alapból, csak mert az asztal túlsó végén vagyok”.

A népszerű tanárról, íróról bloggerről készült portrénkat a HVG legfrissebb számában olvashatja.

©

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!