szerző:
MTI / hvg.hu

A kutya-fajtanemesítés ellen tiltakoztak, a győztes kutyát riadtan szorította magához gazdája.

Állatvédő aktivisták zavarták meg vasárnap este a világ legnagyobb és legrangosabb kutyakiállításának számító birminghami Crufts eredményhirdetését, amelyen – még az incidenst megelőzően –, egy Tease nevű kis angol agarat (whippet) tüntettek ki a győztesek győztesének – Best in Show – járó díjjal.

Az akciót magára vállaló PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) amerikai állatvédő szervezet által közzétett videofelvételen látszik, ahogy a két aktivista Crufts: kutya-fajtanemesítés feliratú plakátokat feltartva betör a porondra, majd a biztonsági emberek a földre terítik őket.

A videóhoz fűzött kommentárjában a szervezet azt írta, hogy a tüntetők rávilágítottak az ember által tenyésztett kutyák szenvedésére, amelynek egyetlen célja a brit Kennel Club által meghatározott szélsőséges fajtajellegek elérése.

Az incidenst megelőzően a bírók a Tease nevű kis angol agárnak (whippetnek) ítélték a győztesek győztesének – Best in Show – járó díjat. A Skóciából származó két és fél éves szuka és gazdája, Yvette Short épp átvenni készültek a trófeát, amikor a tüntetők megzavarták a rendezvényt. 

Tease, teljes nevén Collooney Tartan Tease a vadászkutya kategória győzteseként került be a négynapos verseny végső hét finalistája közé. A Best in Show cím elnyerésével a whippet több mint 40 ország és régió csaknem 21 ezer versenyzőjét utasította maga mögé. Tease gazdája "hihetetlennek és csodálatosnak" nevezte kedvence győzelmét. 

Az első ízben 1891-ben megrendezett kutyakiállítás második helyezettje a Chilli nevű angol pointer lett, aki a Reserve Best in Show címmel távozhatott a birminghami nemzeti kiállítóközpontból. 

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!