szerző:
MTI / hvg.hu

Sudarsan Pattnaik indiai művész homokszobrot faragott a szerdán elhunyt világhírű elméleti fizikus emlékére.

Életének 76. évében elhunyt Stephen Hawking brit elméleti fizikus, akit elsősorban a fekete lyukakkal és a relativitással kapcsolatos munkája tett ismertté. Az előadásait rendre tréfával kezdő tudóst az egész világ, köztük hírességek, politikusok és a tudományos élet szereplői is gyászolják.

Egy keleti-indiai művész sajátos módon emlékezett meg róla: egy őt ábrázoló homokszobrot faragott az Orisza kelet-indiai állam székvárosától, Bhubanésvartól 65 kilométerre levő Puri tengerparti strandon.

©
©

Kozmológusok, fizikaprofesszorok szerint Hawking "úgy vonta be az embereket a tudományba, mint Einstein óta senki".

Az "asztrofizika popsztárjaként" is emlegetett tudósnál egyetemi évei alatt gyógyíthatatlan betegséget (amiotrófiás laterálszklerózist) diagnosztizáltak. Orvosai azt mondták, csupán néhány éve maradt, Hawking azonban csodával határos módon több mint öt évtizedet élt együtt betegségével, amely testi állapotát lerontotta, de elméjét nem.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!