szerző:
hvg.hu

Március 14-én hunyt el a világ legismertebb és legelismertebb fizikusa. 3.14: ugye ismerős?

1988. óta ünnepeljük a Nemzetközi Pí Napot március 14-én. Ezt a különös számot Albert Einstein egészen biztos, hogy sokszor használta munkája során is, de a születésnapja 1879-ben is éppen március 14-ére esett.

A matematikában és a fizikában is kiemelten fontos irracionális, transzcendens szám (legalábbis az első két tizedesjegyéig) most már Hawking haláláról is nevezetes.

Mellesleg maga Hawking sokszor kérkedett azzal, hogy pontosan 300 évvel Galilei halála született. (Utóbbi 1642. január 8-án halt meg, Hawking 1942. január 8-án született.)

A π (pi) neve a kör kerületének görög nevéből ered (perimetrosz= kerület), annak első betűje a pi. Értéke pedig a kerület és az átmérő hányadosa. A szám két helyi értékig 3,14, de ezután a tizedesjegyek száma végtelen. Már több mint 1 billió tizedesjegyig kiszámították.

Korábban bemutattunk egy verset is, amit e nevezetes számról írt egy matematikus.

De van itt egy Kate Bush-dal is a π-ről:


Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!