szerző:
hvg.hu

Hírességek, politikusok és a tudományos élet szereplői emlékeznek a 76 évesen elhunyt elméleti fizikusra.

Az amerikai űrkutatási hivatal szerint Hawking elméletei lehetőségek univerzumát nyitották meg, amelyeket ők és a világ felfedezhet. "Repülj tovább, mint Superman a súlytalanságban."

Távozása intellektuális vákuumot hagyott – írta Neil deGrasse Tyson, a természettudományok népszerűsítéséért Hawkinghoz hasonlóan rengeteget dolgozó amerikai asztrofizikus, kozmológus.

A Magyar Tudományos Akadémia Wigner Fizikai Kutatóközpontja 1987-es budapesti látogatásán készült, nemrégiben előkerült fotókkal emlékezik Stephen Hawkingra.

A Hawking életéről készült A mindenség elmélete című film főszerepét alakító Oscar-díjas Eddie Redmayne is lerótta tiszteletét a tudós előtt. "Egy valóban csodálatos elmét veszítettünk el, egy fantasztikus tudóst és a legviccesebb embert, akivel valaha szerencsém volt találkozni" – idézte közleményét a BBC News.

"Megtiszteltetés, hogy szerepelt az Agymenőkben. Köszönjük, hogy inspirált minket és a világot" – olvasható a sorozat Facebook-oldalán.

A brit űrhajós, Tim Peake azt írta Hawkingra emlékezve, hogy generációkat inspirált arra, hogy a kék bolygón túlra tekintsenek, és minél jobban megismerjék az univerzumot.

A kanadai űrhajós, Chris Hadfield azt írta: a zseni kifinomult és ritka. "Viszlát, Hawking professzor. Inspirált és tanított mindannyiunkat."

Egyszer megkérdeztem Stephen Hawkingot egy interjúban, hogy mi ejti leginkább zavarba az univerzumban. A nők – válaszolta. Hiányozni fog, nyugodjon békében – írta a legendás televíziós, Larry King.

Brian Cox, a Manchesteri Egyetem fizikaprofesszora "a legkiválóbbak egyikeként" jellemezte. Mint írta: még ezer év múlva is lesznek tudósok, akik Hawking sugárzásáról beszélgetnek majd, és használni fogják a fekete lyukakkal kapcsolatos alapvető eredményeit.

A Foo Fighters amerikai zenekar Hawking egyik gondolatát idézve mondott búcsút: "Emlékezz, hogy felfelé nézz, a csillagokra, ne lefelé, a lábaidra. Nyugodj békében, Stephen Hawking, te ki*tt legenda."

Theresa May brit kormányfő "briliáns és rendkívüli elmének, nemzedéke egyik legnagyobb tudósának" nevezte. "Bátorsága, humora és elszántsága, amellyel a legtöbbet akarta elérni az életében, ösztönző erő volt" – fogalmazott.

A svájci CERN Twitter-oldalán azt írták: "tudományterületünk óriása hagyott itt bennünket, de halhatatlan hozzájárulása örökké fennmarad".

Grafitember, a Napirajz készítője szívmelengető rajzot tett közzé a tudósra emlékezve.

A Monty Pythonnál is vendégszerepelt Hawking, ők az Galaxy Song azon feldolgozását osztották meg újra, amelyet a fizikus "énekelt":

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
hvg.hu/MTI Tech

Meghalt Stephen Hawking

A brit elméleti fizikus 76 éves korában hunyt el, a hírt a családja jelentette be.