szerző:
hvg.hu

Az édesanya azt állította: nem engedték neki, hogy este a gyerekével maradjon a kórházban. A Társaság a Szabadságjogokért nevű jogvédő szervezet szerint az intézményben valószínűleg súlyosan megsértették a beteg fiú jogait. A kórház nem válaszolt az RTL Híradó kérdéseire.

Napokra kikötöztek, ágynemű nélküli matracon, meztelenül fektettek egy beszédképtelen autista fiút a kaposvári kórházban – állítja a gyerek édesanyja. A nő azt mondja: a fia tele lett sebekkel, a hátán felfekvés alakult ki – hangzott el a pénteki RTL Híradóban.

A tudósításban az arc kitakarásával mutattak fotót arról, hogy a fiú kikötözve, meztelenül feküdt a kórházi ágyon. Csak a matrac volt alatta, lepedő, takaró párna nélkül.

A képeket édesanyja készítette. A fiú súlyosan értelmi fogyatékos, autista, emiatt nem tud beszélni. Két hete került be a kaposvári kórház pszichiátriájára, ahol édesanyja szerint azonnal lekötözték, minden nap rosszabb körülmények között találta, amikor bement hozzá.

Sipos Irén azt mondta: előfordult, hogy a fia meztelenül, lekötözve feküdt az ágyon, miközben „bukóra” ki volt nyitva az ablak. Állította: hiába tett panaszt, nem foglalkoztak vele. A fiú néhány nap múlva tele lett sebekkel, egyebek mellett a kötözés helyén is.

Erre azt a választ kapta, hogy a vizelet csípte ki a bőrét.

A fiú édesanyja szerint nem engedték neki, hogy este a gyerekével maradjon a kórházban.

A Társaság a Szabadságjogokért betegjogi programvezetője szerint az intézményben valószínűleg súlyosan megsértették a beteg fiú jogait. Az a tapasztalatuk, hogy a magyar kórházakban gyakran kötözik ki a fogyatékkal élő és pszichés problémákkal küzdő betegeket, pedig ez csak néhány esetben lenne indokolt – tette hozzá.

Kereste az RTL Híradó az ügyben a kórházat, de nem válaszoltak a kérdéseikre.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!