A Tévelygőkért Alapítványt a Feldmár Intézet szerint mondvacsinált indokokkal lehetetlenítették el.

A rabok visszailleszkedését segítette a társadalomba, de mostantól ki van tiltva a Balassagyarmati Fegyház és Börtönből a Tévelygőkért Alapítvány Meseköre. A programot, amely többek között a Norvég Civil Alap támogatásával, 2016 óta pedig önkéntesekkel, társadalmi munkában működött, még 2011-ben találta ki Feldmár András és Büky Dorottya. Többszörösen büntetett elítéltekkel hetente egyszer foglalkoztak, a fogvatartottak a saját életük élményeiből gyermekeik számára mesejátékokat állítottak össze. A Feldmár Intézet szerint a Mesekörben hét év alatt megfordult 65 ember közül mindössze 5-en estek vissza, miközben Magyarországon a börtönből szabadultak több mint 50 százaléka fél éven belül visszakerül a rácsok mögé. 

A kitiltás indoka az volt, hogy „szigorodtak a fogvatartottak mozgatására, életére vonatkozó szabályok, valamint a mi intézetünkben is elindult az elvándorlás a személyi állomány vonatkozásában”. A Feldmár Intézet közleménye szerint „a mondvacsinált indokokkal és ürügyekkel azt a szakmailag semmiképpen nem indokolható politikai szándékot leplezi a kitiltás elrendelője, ami az egész büntetés-végrehajtásban megfigyelhető és ami merőben ellentétes az európai normákkal és trendekkel".

Tavaly a büntetés-végrehajtással 18 éve együtt dolgozó Magyar Helsinki Bizottsággal kötött megállapodást mondta fel egyoldalúan az országos parancsnokság. A szervezet munkatársai 1999 óta rendszeresen járhattak az ország börtöneibe, vizsgálhatták a rabok jogainak érvényesülését, eljárhattak egyedi panaszok nyomán is. A helsinkiek azt írták, értetlenül állnak a döntés előtt, amit ugyanakkor kénytelenek voltak tudomásul venni.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!