szerző:
MTI

Sara Csehországból költözött Pécsre, és egyelőre a szállítására szolgáló dobozban kuksol.

Perzsa leopárdot költöztettek a pécsi állatkertbe: a Sara nevű, hároméves nőstény a mecsekoldali vadasparkban élő nyolcéves hím, Taian társa lesz.

Pap Zsuzsanna, az intézmény gyűjteményi és nevelési vezetője pénteken újságíróknak elmondta, hogy a az új lakó a csehországi Dvur Kralove állatkertjéből érkezett Pécsre az Európai Fajfenntartó Tenyészprogram keretében.

Körülbelül 30 napot szánnak arra, hogy az állatok rácson keresztül megismerkedjenek egymással, és reményeik szerint a jövőben mindkét perzsa leopárd egyszerre használja majd a kifutót.

Az állatot egyelőre nem tudták bemutatni, mert Sara csütörtök esti megérkezése óta nem volt hajlandó kijönni a szállítására szolgáló dobozból.

A leopárdok esetleges szaporításáról a pécsi állatkert önállóan nem is dönthet, így egyelőre nem várnak szaporulatot a két egyedtől.

A perzsa leopárd a leopárdok – vagy más néven párducok – legnagyobbra növő alfaja. Irán, Irak, Afganisztán, Tádzsikisztán, Türkmenisztán és Üzbegisztán, valamint Örményország területén is őshonos. Élőhelyén veszélyeztetett állatnak számít, vadon élő állományát kevesebb mint kétezer egyedre becsülik. A világ állatkertjeiben körülbelül 160 perzsa leopárd él.

Megjelenésére jellemző a világos bunda, viszonylag kisméretű foltokkal. Természetes élőhelyének csúcsragadozója, elsősorban közepes termetű patásokat zsákmányol, de nem veti meg a kis testű emlősöket és a madarakat sem.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!