szerző:
hvg.hu

Nagyot fordult a világ: Hága vezetése úgy döntött, hogy városuk lesz az első holland nagyváros, amely kitiltja a füves cigit a központból.

Többek között a főbb bevásárló utcákon és a központi pályaudvaron sem lehet a jövőben füves cigit szívni Hágában, a harmadik legnagyobb holland városban - írja a Guardian. A jelentős korlátozásról szórólapokon is hírt adnak, amelyeket a kannabiszkészítményeket áruló coffee shopokban és hajléktalan szállókon is terjeszteni fognak, a szórólapok angol verzióját hotelekben is terjesztik majd.

A tiltásra Pauline Krikke polgármester szóvivője szerint azért van szükség, mert a lakók és a turisták is gyakran panaszkodnak a füves cigi zavaró, erőteljes szagára, és arra, hogy a használói sokszor zavarják meg a közterületek nyugalmát. A könnyűdrogok használatának bizonyíthatóan negatív hatása van a lakók környezetére - állítja a szóvivő.

A következő két hétben a rendőrség Hága tizenhárom pontján fogja figyelmeztetni az embereket a tiltásra. A büntetéseket ezután a két hét után fogják kiszabni, ha szükség lesz rá.

Nem Hága az egyetlen holland város, ahol szigorítottak a marihuána fogyasztásának körülményein. Amszterdamban például játszóterek és iskolák közelében nem lehet füvezni, Rotterdamban ugyancsak az iskolákra érvényes ez a korlátozás, de itt már a coffee shopok számát is csökkenteni kezdték az utóbbi időben.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!