szerző:
hvg.hu

A chilei férfi 121 éves volt.

Az 1896-ban született Celino Villanueva Jaramillo halálát az okozta, hogy kilyukadt a tüdeje, mikor kiesett az ágyból. A baleset után az orvosok azonnal megoperálták, és alapvetően bíztak a felépülésében. Az utolsó napokban viszont a tüdeje állapota romlott, kedden már papot kellett hívni hozzá, szerdán pedig meghalt.

Jaramillo nagy valószínűséggel a világ legöregebb embere volt, ám nem fogja megtalálni a Guinness Rekordok Könyvében, mert nincs hiteles születési anyakönyvi kivonata – az ugyanis elégett abban a húsz évvel ezelőtti tűzben, amiben mindene odaveszett.

Jaramillo mezőgazdasági munkás volt, soha nem nősült meg, és nem lehet tudni élő rokonairól. 99 éves korában, a nagy tűz után fogadta be két asszony – anya és lánya –, akiknél haláláig élt. Sem a férfi, sem a gondozói nem kaptak soha szakszerű segítséget. A 85 éves Marta Ramírez így beszélt erről a Guardiannek: “Fáradt vagyok, és nem könnyű Celinóról segítség nélkül gondoskodni – de egyszerűen nem élné túl egy otthonban. Olyan gyorsan meghalnak ott.”

Jaramillót pénteken temetik el a mehuíni őslakostemetőben.

 


Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!