szerző:
hvg.hu

A Budapesti Közlekedési Központ szerint jogszerűen bírságoltak, mert az utas megszegte az utazási szabályzatot.

Az egyébként érvényes bérlettel utazó, a buszra fagylalttal felszálló lány története körbeszaladt a Facebookon, a 24.hu pedig rákérdezett a BKK-nál az esetre.

A közlekedési cég a lapnak küldött válaszában azt írta,

tilos a járműveken, valamint a metróhálózat, a HÉV és a fogaskerekű utasforgalmi területein fagylaltozni, ételt és italt fogyasztani, és csomagolatlan vagy nem visszazárható csomagolású élelmiszerrel, itallal utazni.

Aki pedig e tilalmak bármelyikét megszegi, függetlenül attól, hogy van-e jegye vagy bérlete, kizárható az utazásból, illetve pótdíjat lehet kiszabni rá. Az alappótdíj összege jelenleg 16 ezer forint, de ha az utas a helyszínen vagy két munkanapon belül rendezi a tartozását, akkor csak 8 ezer forintot kell kifizetnie.

A BKK hangsúlyozta: azért tiltják az étkezést, hogy védjék az utasok ruházatának, poggyászának és a járművek, valamint azok berendezéseinek a tisztaságát. Azért nem büntetnek az ellenőrök, ha valaki a nyári melegben vagy rosszullét miatt vizet iszik valamelyik járatukon, vagy cukorbetegként eszik pár falatot.

A cégnél hozzátették: az ellenőröknek nincs joguk mérlegelni, amennyiben egy utast kizárnak az utazásból, mert tiltott helyen evett vagy ivott, az üzletszabályzat szerint pótdíjat is ki kell rá szabniuk.

Azt ajánlják, hogy az utasok inkább még a megállóban egyék, igyák meg azt az ételt, italt, amelyet nem tudnak elcsomagolni még a felszállás előtt.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!