szerző:
hvg.hu

Hagyományosan az uralkodónak kell értesülnie először az újszülött érkezéséről. Vilmos viszont a szülőszobában élőben kapta a hírt – nyilván hamarabb, mint Erzsébet királynő.

Királyi családba születni nem lehet csak úgy, vannak bizonyos szabályok, amelyeket követni kell. Ilyen például az a régi előírás, hogy az uralkodónak hamarabb kell tudnia a gyerek születéséről, mint a nyilvánosságnak, amely hagyományosan papíralapon, a Buckingham-palotánál kihelyezett közleményből értesül az újszülött megérkezéséről. Katalin és Vilmos már György herceg születésénél megtörte ezt a hagyományt, hiszen a Twitteren jelentették be a hírt. Ez így történt most is, a harmadik gyerekük megszületésénél.

A hagyomány értelmében mivel a királynőnek mindenkinél hamarabb kell értesülnie a hercegi baba születéséről, így elvileg Vilmosnak is csak Erzsébet után kellene megkapnia a hírt. Ami viszont némileg ütközik azzal a helyzettel, hogy Vilmos, csakúgy mint két másik gyereke születésénél, most is bent volt a szülőszobában.

Hagyományosan az apák távol maradtak ettől a megterhelő procedúrától, Károly születésekor például Fülöp herceg úszott és squasholt egy jót. A szabályt később fellazították, Vilmos így már jelen lehetett a gyerekei születésénél. Vagyis nagy eséllyel hamarabb tudta, hogy világra jött a harmadik gyereke, mint a királynő. És ha nem mondtuk volna: fiú.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!