szerző:
HVG

Tavaly megnégyszereződött a kanyarós megbetegedések száma, főleg a fejlett országokban növekvő oltásellenesség miatt.

Az Egészségügyi Világszervezet európai régiójában a tavalyi adatok szerint 20 ezer kanyarós megbetegedés fordult elő, és ezekből 35 halálos volt. Ez az előző évekhez képest négyszeres növekedés a megbetegedések számában. A régió 53 országából 33 ugyan kanyaró- és rubeolamentes, köszönhetően a lakosság legalább 95 százalékos átoltottságának, de amíg a világ bármely pontján fertőz ez a betegség, bárhova eljuthat, és életkortól függetlenül elkaphatják azok, akik nem vagy csak részlegesen lettek beoltva.

Az uniós tagországok közötti különbségek egyébként indokolatlanul nagyok a gyerekek átoltottságában. Szakértők szerint a gondot a terjedő oltásellenesség okozhatja, mivel a vakcinák jó minőségben hozzáférhetőek, és hatékonyan előzik meg az akár halálos kimenetelű betegséget. Mind többen döntenek ugyanis úgy, hogy sem a gyereküket, sem magukat nem oltatják be.

Különös ellentmondás, hogy miközben a fejlett országokban növekszik az oltásellenesség, jelentősen nő az oltóanyagok iránti kereslet, mégpedig olyan mértékben, hogy azt a gyógyszeripar követni sem tudja. Ennek a paradox helyzetnek az okairól a HVG legfrissebb számában olvashat.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!