szerző:
HVG

Tavaly megnégyszereződött a kanyarós megbetegedések száma, főleg a fejlett országokban növekvő oltásellenesség miatt.

Az Egészségügyi Világszervezet európai régiójában a tavalyi adatok szerint 20 ezer kanyarós megbetegedés fordult elő, és ezekből 35 halálos volt. Ez az előző évekhez képest négyszeres növekedés a megbetegedések számában. A régió 53 országából 33 ugyan kanyaró- és rubeolamentes, köszönhetően a lakosság legalább 95 százalékos átoltottságának, de amíg a világ bármely pontján fertőz ez a betegség, bárhova eljuthat, és életkortól függetlenül elkaphatják azok, akik nem vagy csak részlegesen lettek beoltva.

Az uniós tagországok közötti különbségek egyébként indokolatlanul nagyok a gyerekek átoltottságában. Szakértők szerint a gondot a terjedő oltásellenesség okozhatja, mivel a vakcinák jó minőségben hozzáférhetőek, és hatékonyan előzik meg az akár halálos kimenetelű betegséget. Mind többen döntenek ugyanis úgy, hogy sem a gyereküket, sem magukat nem oltatják be.

Különös ellentmondás, hogy miközben a fejlett országokban növekszik az oltásellenesség, jelentősen nő az oltóanyagok iránti kereslet, mégpedig olyan mértékben, hogy azt a gyógyszeripar követni sem tudja. Ennek a paradox helyzetnek az okairól a HVG legfrissebb számában olvashat.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!